NOS Schaatsen

In Minsk hoopt De Jong wereldbekercyclus beter te beginnen dan vorig jaar

'Als ik het beter doe dan vorig jaar, ben ik tevreden'

Met vier wereldbekertickets sloot schaatsster Antoinette de Jong begin deze maand het kwalificatietoernooi in Heerenveen af. Geen enkele schaatser was zo succesvol tijdens de opening van het seizoen.

Vorig jaar plaatste De Jong zich ook op vier afstanden, maar toen verliepen de eerste wereldbekers 'verschrikkelijk', zoals De Jong het zelf omschrijft.

"Het waren gewoon mijn weekeinden niet. In Obihiro was ik vermoeid door een jetlag en de week erna was het ook verschrikkelijk. Ik had uiteindelijk niet genoeg punten voor de wereldbekerfinale, daar baalde ik echt ontzettend van."

'Blij dat Orie erbij is'

De afwezigheid van haar hoofdcoach Jac Orie speelde daarin een rol. Orie ontbrak een jaar geleden in Japan, dit weekeinde is hij er wel bij als in de Wit-Russische hoofdstad Minsk het wereldbekerseizoen van start gaat.

"Ik vind het altijd wel fijn als hij erbij is, die laatste puntjes op de i vind ik belangrijk. Sicco (Janmaat, red.) en Ben (Jongejan, red.) kunnen dat ook, maar Jac is daarin wat scherper en dat heb ik net nodig voor de wedstrijden. Het geeft ook vertrouwen: als hij zegt dat het goed is, is het goed."

Antoinette De Jong (l) in een race tegen Esmee Visser, begin november

Vrijdagmiddag rijdt De Jong in Minsk de drie kilometer, op die afstand ziet ze Esmee Visser en wereldkampioene Martina Sábliková als haar grootste concurrenten. "Maar Ivanie Blondin en Isabelle Weidemann ook."

"Als ik aan de start sta, wil ik het beste uit mezelf halen. Het is even afwachten hoe het gaat, dat ligt ook aan de omstandigheden."

Beter dan vorig jaar?

Op de vraag wanneer het seizoen geslaagd is, zegt De Jong: "als ik beter ben dan het jaar ervoor." Daarvoor zou ze zilver op het WK allround moeten halen en wereldkampioene moeten worden op de drie kilometer.

"Het moet een keertje gaan lukken, ik zit er elk jaar heel dichtbij. Ik hoop dat het nu de goede kant op valt."

Antoinette de Jong is dit seizoen te volgen in 'Wintersquad', de Youtube-serie van NOS Sport waarin acht sporters een kijkje geven in hun topsportwinter. Bekijk hieronder de eerste aflevering:

Bekijk hieronder het programma van komend weekeinde in Minsk:

  • NOS
    Het schaatsprogramma van vrijdag
  • NOS
    Het schaatsprogramma van zaterdag
  • NOS
    Het schaatsprogramma van zondag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl