NOS Nieuws

Duits ministerie over bladblazers: ze zijn te vies, en dodelijk voor insecten

Nu de herfst in volle gang is, worden ze bijna overal weer gebruikt: bladblazers. Maar het Duitse ministerie van Milieu adviseert de apparaten niet te gebruiken. Ze zijn te luid, te vies en een bedreiging voor insecten en het milieu, zegt het ministerie tegen Duitse media.

Van één enkele beukenboom kan al 28 kilo aan bladeren vallen. Gemeenten en hobbytuiniers gebruiken de apparaten om het pak gevallen bladeren aan de kant te blazen en parken en grasvelden bladvrij te maken.

Dodelijk voor insecten

Handig, maar er is ook kritiek. "Zo luid als een drilboor en een val voor insecten", meldt Der Spiegel. De bladblazers bereiken soms een geluidsniveau van 120 decibel, wat schadelijk is voor het gehoor. Omdat veel Duitse bladblazers niet elektrisch zijn en uitlaatgassen uitstoten, zijn ze bovendien een belasting voor het milieu.

"Het gebruik van bladblazers kan ook dodelijk zijn voor insecten die tussen de bladeren leven", laat het ministerie weten. Tussen de bladeren leven veel wormen, insecten en spinnen.

Privégebruik zou daarom niet moeten worden toegestaan en gemeenten zouden bladblazers alleen moeten gebruiken als er geen alternatief is, stelt het Duitse departement. Een algeheel verbod is volgens het ministerie niet mogelijk vanwege Europese regels en mededingingswetgeving.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl