De hond op het bed van zijn baasje
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

Ziekenhuis laat hond afscheid nemen van overleden baasje

Op de intensive care van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft een hond afscheid mogen nemen van zijn overleden baasje.

"We begrepen van de familie dat de hond een heel nauwe band met zijn baasje had", zegt hoofdverpleegkundige Carla Veldhuis tegen RTV Noord. "We hebben toen geregeld dat de hond langs kon komen."

Met de partner van de overledene en een aantal vrienden ging de hond naar het ziekenhuis. Hij werd op het bed gezet en kroop naar zijn baasje toe. "Hij heeft zich naast de patiënt genesteld en is daar toen rustig gaan liggen. Na een poosje ging hij van het bed af. Toen was het voor ons duidelijk dat de hond afscheid had genomen."

Ook een hond moet, net als mensen, verder.

Hoofdverpleegkundige UMCG

Met de hond gaat het enkele weken na de dood van zijn baasje goed, zegt Veldhuis. "De hond vormde met zijn baasje een twee-eenheid, maar toch is hij heel ontspannen. Het lijkt erop dat hij goed afscheid heeft kunnen nemen."

Hygiëneregels

Het was niet de eerste keer dat er een huisdier op de intensive care van het UMCG kwam, al gebeurt dat niet vaak. Het ziekenhuis laat huisdieren alleen toe in uitzonderlijke gevallen en onder strenge voorwaarden.

Veldhuis weet niet of andere ziekenhuizen ook huisdieren toelaten, maar denkt dat veel instellingen huiverig zijn vanwege hygiëneregels. "Maar wij vinden dit gewoon erg belangrijk. Ook een hond moet verder, net als mensen."

Advertentie via Ster.nl