ANP
NOS NieuwsAangepast

Ministersbrief over 'illegale PFAS-export' Chemours, bedrijf ontstemd

Het chemiebedrijf Chemours in Dordrecht heeft illegaal 'GenX-houdend afval' naar België geëxporteerd. Milieuminister Van Veldhoven (D66) heeft dit aan de Tweede Kamer gemeld.

GenX is een van de mogelijk kankerverwekkende PFAS-stoffen. Chemours gebruikt GenX voor de productie van Teflon-producten zoals anti-aanbaklagen in pannen.

Het GenX-afval werd eerder teruggehaald uit Italië, tijdelijk opgeslagen in Dordrecht en daarna zonder de juiste vergunning naar het afvalverwerkingsbedrijf Indaver in België gebracht. De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft proces-verbaal opgemaakt en de zaak wordt strafrechtelijk onderzocht.

Voor de bus gegooid

De Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland en de Milieudienst Rijnmond (DCMR) onderzoeken of de GenX als gevolg van het illegale transport naar België nog verder verspreid is. Nog niet duidelijk is welke stappen de Vlaamse autoriteiten gaan nemen, schrijft de minister in de Kamerbrief.

Chemours is ontstemd over de brief van de minister. "Wij vervoeren al tijden dergelijk afval naar Antwerpen om het daar te laten vernietigen. Daar hebben we ook gewoon een vergunning voor", zegt een woordvoerder van Chemours. "Deze lading uit Italië hebben we op die bestaande vergunning uitgevoerd. Achteraf bleek dat er een aparte vergunning nodig was. Dit is een administratieve fout."

Uit een artikel van het AD uit februari blijkt dat ook Van Veldhoven zelf destijds het exporteren naar Antwerpen als een goede oplossing zag. Dat de minister en de inspectie nu in zulke zware bewoording over het afval spreken, snapt het bedrijf niet. "De minister, de inspectie en de milieudiensten wisten allemaal van tevoren dat deze lading naar België zou gaan om vernietigd te worden. Het is niet alsof we als dief in de nacht bezig zijn geweest", zegt de woordvoerder. Wat de milieudiensten nog willen onderzoeken begrijpt hij dan ook niet. "Het voelt alsof we voor de bus gegooid worden."

Enige producent

Het chemiebedrijf Chemours -voorheen DuPont- is de enige grote producent van GenX, een van de PFAS-stoffen die inmiddels bijna overal in Nederland in de bodem worden aangetroffen. De PFAS-verspreiding is naast de stikstofcrisis de belangrijkste oorzaak van het feit dat veel bouwprojecten in Nederland stilliggen.

Pas als duidelijk is wat de nieuwe acceptatienorm voor PFAS-stoffen in de bodem wordt, en in hoeverre bouwgrond met PFAS besmet is, kunnen nieuwe bouwvergunningen afgegeven worden. De bedoeling is dat de nieuwe normen op basis van onderzoek door het RIVM, voor 1 december bekend gemaakt worden door minister Van Veldhoven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl