NOS Sport

Na vijftien jaar komt droom golfer Van Driel uit: 'Veel feestjes moeten missen'

Droom Van Driel komt uit met speelkaart voor 'Champions League van het Europese golf'

De top van het Nederlandse golf bestond de laatste jaren eigenlijk alleen uit Joost Luiten. Maar voor het eerst in vijf jaar is er nu een tweede Nederlander die zich voor de Europese Tour heeft gekwalificeerd: Darius van Driel.

De 30-jarige Van Driel zag zijn droom afgelopen weekeinde uitkomen bij de zogeheten Challenge Tour Grand Final op Mallorca. Daar verzekerde hij zich, na een turbulente laatste dag, van de dertiende plaats in het eindklassement van de Challenge Tour.

De top-15 van die lijst krijgt een ticket voor de Europese Tour, de Champions League van het Europese golf. "Het is zeker een droom. Vanaf mijn vijftiende, het moment dat ik serieus golfer wilde worden, ben ik ermee bezig geweest om hier te komen. Het is een lange rit geweest."

Darius van Driel

Als tiener was Van Driel al vaak te vinden op de golfbaan, samen met zijn vriendjes uit Noordwijk. "We werden hier gedropt en vermaakten ons hele dagen hier op de golfbaan. We hadden in die tijd geen telefoons en sociale media. Het was alleen maar golf, golf, golf. Als ik hier kom, voelt het eigenlijk altijd als thuis."

'Een plan B nodig'

Van Driel hield ook van hockey, schaatsen, skiën en zwemmen, maar golf vond hij het leukst. Vanaf zijn vijftiende richtte de Leidschendammer zich serieus op de golfsport. Hij doorliep alle nationale selecties, maar zijn loopbaan verliep niet altijd over rozen.

"Op een gegeven moment vond ik dat de bond geen goed programma voor me had, toen besloot ik het zelf te gaan doen. En op dat moment brak ik een vinger en ben ik lang geblesseerd geweest. Die blessure kwam hard aan, ik realiseerde me dat ik een plan B nodig had."

Darius van Driel

Van Driel begon aan een studie Economie en Sportmarketing aan de Johan Cruyff Academy, die hij in vijf jaar afrondde. Vervolgens kreeg hij een baan bij Nike, tot hij zich realiseerde: "Een kantoorbaan kan altijd nog. Ik wilde toch mijn droom najagen en kijken of ik het kon redden als professional."

In 2015 werd Van Driel professioneel golfer en promoveerde hij naar de Challenge Tour. "Het ging vrij goed, maar toen maakte ik een fout die iedereen weleens maakt. Ik kreeg een contract onder mijn neus en koos voor andere clubs, die ik eigenlijk niet fijn vond. Daar heb ik veel last van gehad. Nu speel ik met de spullen die ik fijn vind. Ik koop ze gewoon, dan ben ik van het gezeur af."

Noodweer op Mallorca

Jarenlang probeerde Van Driel om via de Challenge Tour naar de Europese Tour te promoveren. "Dat was altijd het doel. Maakt niet uit hoe. Dit jaar is het eindelijk gelukt."

Dat gebeurde zondag, na een enerverende dag in een door noodweer geteisterd Mallorca. Na de eerste slag in de vierde ronde van Van Driel werd de wedstrijd zelfs stilgelegd. Op dat moment stond de Nederlander vijftiende, en dat zou genoeg zijn voor kwalificatie.

Zo werd het een spannende en mentale kwestie. "Ik heb geprobeerd te ontspannen. Spelers praatten met elkaar, iedereen hield het weer in de gaten en verwachtte dat de wedstrijd definitief zou worden afgelast. Uiteindelijk moesten we toch door."

Van Driel bleek mentaal sterk en eindigde uiteindelijk als dertiende in het eindklassement. "Was het afgelast, dan hadden mensen kunnen zeggen: je hebt het cadeau gekregen. Maar nu heb ik ervoor gevochten. Ik heb het verdiend."

Beste van het beste

Van Driel heeft veel moeten doen en laten om eindelijk op het hoogste podium uit te komen. "Ik heb veel feestjes moeten missen. Je bent veel van huis en je mist een hoop. Dat is soms moeilijk voor de mensen om je heen. Maar het hoort erbij."

En nu, op de Europese Tour, zal dat zeker niet minder worden, beseft Van Driel. "Er komt veel op je af. Het is de big league, de Champions League van het Europese golf."

"De laatste jaren is gebleken dat jongens die promoveren uit de Challenge Tour goed mee kunnen doen op de Europese Tour. Dat houd ik mezelf ook voor. Dat het niet iets is waar je bang voor moet zijn, maar dat je daar ook gewoon kunt presteren."

"Al die jaren training zijn hiervoor geweest. Maar dat betekent niet dat ik er al ben. Het is gewoon een nieuw seizoen, met nog harder werken en nog beter spelen. Want deze jongens zijn het beste van het beste. En daar wil ik ook toe behoren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl