De Syrische president Assad op een religieuze bijeenkomst in een moskee in Damascus
NOS NieuwsAangepast

CDA-plan om te praten met 'gifgasgooier' Assad afgekraakt door Kamer

De oproep van CDA-Kamerlid Van Helvert om de diplomatieke banden met de Syrische dictator Assad aan te halen, is afgekraakt door de meeste partijen in de Tweede Kamer.

Zij vinden het onjuist om met een regime dat mensenrechten heeft geschonden, in gesprek te gaan over de berechting van Nederlandse IS'ers en de terugkeer van Syrische vluchtelingen.

"Herinnert het CDA zich de wandaden nog wel? De gifgasaanvallen op de eigen bevolking?" vraagt PvdA-Kamerlid Ploumen zich af. Zij vindt dat van Syrische vluchtelingen niet kan worden gevraagd om terug te keren naar het regime van Assad dat hun geliefden heeft vermoord.

Klap in het gezicht

GroenLinks vindt het CDA-voorstel op zich al schadelijk. Kamerlid Van Ojik: "Deze oproep zal internationaal worden gezien als een beloning voor zijn walgelijke gedrag." Hij noemt het ook een klap in het gezicht van de miljoenen Syriërs die op de vlucht zijn.

Regeringspartijen VVD, D66 en ChristenUnie zien het plan ook helemaal niet zitten. D66-Kamerlid Sjoerdsma noemt het "knuffelen met dictators". De VVD vindt dat de contacten met Assad via de Verenigde Naties moeten blijven lopen.

De ChristenUnie wijst erop dat in Syrië de doodstraf wordt toegepast, terwijl Nederland en het CDA tegen de doodstraf zijn. Daarnaast vindt Kamerlid Voordewind dat het voeren van diplomatieke gesprekken Assad in het zadel helpt.

Andere boeg

CDA'er Van Helvert verdedigt zijn voorstel: "Maar Assad zit nu al in het zadel. We hebben hem geprobeerd te verjagen maar dat is helaas niet gelukt." Daarom wil hij het juist over een andere boeg gooien.

Hij wijst erop dat de premier van China ook wordt ontvangen in het Torentje. "En die heeft misschien wel meer doden op zijn geweten." Ook vindt Van Helvert het tekenend dat Koerden en christelijke Syriërs hun toevlucht nemen tot Assad. "Want de Turken zijn vele malen erger", aldus Van Helvert.

Minister Blok van Buitenlandse Zaken voelt er tot nu toe niets voor om met Assad te gaan praten. Hij vindt dat Assad geen toekomst heeft in Syrië vanwege de wandaden en mensenrechtenschendingen die hij heeft gepleegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl