Deelnemers aan de Pride
NOS Nieuws

Russische lhbt-activist Khattoev mag van de IND toch in Nederland blijven

De Russische lhbti-activist Kirill Khattoev hoeft Nederland niet te verlaten. Twee dagen voor de uitspraak over de zaak van de rechtbank in Groningen heeft de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) besloten de uitzetting in te trekken: de Rus mag blijven.

"Fantastisch nieuws voor Kirill", zegt Sandro Kortekaas van de LGBT Asylum Support. "Maar jammer dat er nu geen rechterlijke uitspraak ligt. Wij willen duidelijkheid, want er zijn meer activisten".

De 38-jarige Khattoev vluchtte in 2017 vanuit Moskou naar Nederland nadat hij in het openbaar had gesproken over de lhbt-jeugd in Rusland. Ook werkte hij mee aan een film over homorechten waarvan de beelden in beslag zijn genomen en de filmmaker spoorloos is verdwenen. Khattoev heeft verklaard dat hij en zijn familie door de Russische veiligheidsdienst meerdere malen zijn bedreigd.

Precedentwerking

De IND betwijfelde of de activist gevaar liep en wilde dat hij Nederland verliet. De lhbt-activist stapte naar de rechter, die het besluit van de IND vernietigde. Volgens de rechter had de dienst onvoldoende aangetoond dat Khattoev in Rusland geen zou gevaar lopen. Donderdag 14 november zou de rechter opnieuw uitspraak doen, maar de IND komt nu terug van haar besluit.

Het LGBT Asylum Support vreest dat de IND de beschikking intrekt vanwege mogelijke precedentwerking. "Een uitspraak van de rechter zou voor andere lhbti-asielzoekers uit Rusland in soortgelijke gevallen gunstig kunnen uitvallen."

Homofobie

Kortekaas noemt het een "sluwe werkwijze" van de IND om zo aan een rechterlijke uitspraak te ontkomen. Hij zegt dat de homofobie enorm sterk is in Rusland en dat de Russische samenleving 'anders zijn' niet accepteert.

Khattoev is niet de enige lhbti-activist die de IND wilde uitzetten. Die dienst houdt om privacyredenen geen cijfers bij van het aantal asielzoekers dat op basis van seksuele geaardheid asiel aanvraagt.

COC Nederland deed vorig jaar onderzoek. Onderzoekers vonden 71 aanvragen van lhbti-asielzoekers uit landen waar homoseksualiteit strafbaar is, maar die toch werden afgewezen. In de meeste gevallen gebeurde dat omdat de IND niet geloofde dat de asielzoeker tot de lhbti-groep behoorde.

De IND kreeg veel kritiek en het kabinet paste de lhbti-asielprocedure aan. Het persoonlijke verhaal van de asielzoeker zou voortaan centraal komen te staan in de beoordeling, beloofde voormalige staatssecretaris Mark Harbers (Veiligheid en Justitie).

Afgelopen zomer liep Khattoev mee met de Pride Amsterdam. Hij hield een portret omhoog van de Russische lhbti-activist Yelena Grigorjeva. Haar lichaam werd in juli in St Petersburg gevonden. De vrouw was meerdere keren met een mes gestoken.

Pride Amsterdam van start, speciale aandacht voor vermoorde lhbti-activiste

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl