NOS Nieuws

Zorgrobot houdt ouderen gezelschap: 'Ik vind d'r heel lief'

"Wat fijn om u vandaag te ontmoeten. Bent u in voor een leuke activiteit?" De 95-jarige Mien Meijers uit Kaatsheuvel knippert nauwelijks met haar ogen bij deze vraag, terwijl degene die hem stelt niet alledaags is. "Breien", antwoordt ze.

Maar dat kan zorgrobot SARA nog niet. Wel spelletjes en bewegingsoefeningen doen, een diashow tonen of een verhaal vertellen. Toch is mevrouw Meijers in haar nopjes met het gezelschap. "Ik ben blij dat ik nog zo oud heb mogen worden, dat deze voor mij wordt gemaakt. Ik vind d'r heel lief."

Bekijk hoe zorgrobot SARA bewegingsoefeningen doet met mevrouw Meijers:

Zorgrobot Sara doet spelletjes en bewegingsoefeningen met mevrouw Meijers (95)

Ook het personeel van het verzorgingshuis van mevrouw Meijers is positief over de nieuwe bewoner, die bij wijze van proef een jaar blijft. Verpleegkundige Annet van Buul: "Het is echt een hulpmiddel en we kijken wat we ermee kunnen doen. Kijken of SARA zorg kan wegnemen en ons kan ontlasten."

De robot kan dienen als afleiding, bijvoorbeeld op een groep dementerende bewoners. "Als de verzorgende even weg moet, kan SARA de groep bezighouden met een filmpje of door iets te vertellen, zodat de mensen rustig blijven."

De reacties van de bewoners zijn in elk geval positief, vertelt Van Buul. "Ouderen reageren er heel positief op, de interactie met de robot is heel goed. Hun leeftijd maakt daarin niet uit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl