Magnus Carlsen Pro Shots
NOS Sport Schaken

Schaakkampioen Carlsen komt opnieuw naar Wijk aan Zee

De organisatie van het Tata Steel-schaaktoernooi heeft de regerend wereldkampioen schaken, Magnus Carlsen, weten vast te leggen voor het toernooi in Wijk aan Zee. Carlsen doet voor de zestiende keer mee en is zevenvoudig winnaar van het schaaktoernooi. Van 10 tot en met 16 januari 2020 verdedigt hij zijn titel.

Naast Carlsen doen er nog drie spelers uit de top-10 van de wereld mee: Fabiano Caruana, die vorig jaar streed met Carlsen om de wereldtitel, is eveneens aanwezig, net als de Nederlander Anish Giri (nummer vijf van de wereld) en de Rus Ian Nepomniasjtsji (nummer zes).

Giri was de afgelopen twee jaar dicht bij de eindzege in Wijk aan Zee. De laatste Nederlandse winnaar van het toonaangevende evenement dateert van 1985, toen Jan Timman het schaaktoernooi op zijn naam schreef. Het is een grote wens van Giri om Timman op te volgen.

Bekijk hier hoe Anish Giri het toernooi vorig jaar afsloot:

Giri kijkt na feestje met schakers toch tevreden terug op Tata-toernooi

De komende editie telt het schaaktoernooi ook zes debutanten, onder wie de 16-jarige Alireza Firouzja uit Iran. Ook de 20-jarige Jorden van Foreest (de tweede Nederlander in de mastersgroep) behoort tot de jonge garde.

Directeur Jeroen van den Berg is content met het deelnemersveld. "Het toernooi wordt een botsing tussen de gevestigde orde en de aanstormende jeugd."

Bekijk hier hoe grootmeesters Carlsen en Caruana vorig jaar om de wereldtitel streden en een tiebreak voor de beslissing moest zorgen:

Schaker Carlsen de sterkste in beslissende tiebreak om de wereldtitel Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame