NOS Nieuws

Europees Hof: aparte etiketten voor Israëlische nederzettingen

  • Ties Brock

    correspondent Israël/Palestijnse gebieden

  • Ties Brock

    correspondent Israël/Palestijnse gebieden

Levensmiddelen uit Israëlische nederzettingen in bezette gebieden mogen niet langer het label 'Made in Israel' dragen. Dat heeft het Europees Hof van Justitie besloten. Het besluit geldt voor alle landen in de Europese Unie, dus ook voor Nederland.

Als het product afkomstig is uit een nederzetting, moet dat op het etiket staan. Anders kunnen consumenten worden misleid, oordeelt de hoogste EU-rechter. Consumenten moeten bij hun aankopen namelijk "goed doordachte keuzes" kunnen maken, ook met aandacht voor ethische aspecten en respect voor het internationaal recht, aldus het hof.

De nederzettingen in bezet gebied zijn volgens het internationaal recht illegaal en vallen niet onder de Israëlische soevereiniteit. De Europese Commissie oordeelde daarom in 2015 al dat producten uit die dorpen en steden een apart etiket moesten krijgen.

'Beleid is oneerlijk'

Toen Frankrijk die aanbeveling overnam, stapte de Israëlische wijnproducent Yaakov Berg naar de rechter. Zijn wijngaard ligt in de nederzetting Psagot op de bezette Westelijke Jordaanoever. Hij vreest voor zijn export naar Europa, vertelde hij de NOS voorafgaand aan de uitspraak. "Het idee achter aparte labels is een boycot, met de bedoeling dat mensen onze wijn niet meer kopen. Het is antisemitisch."

Onze correspondent maakte op de wijngaard van Berg deze reportage:

Wijn uit bezet gebied: wat moet er op het etiket?

Ook de Israëlische regering is tegenstander van aparte etiketten voor producten uit de nederzettingen. Volgens Israël is het Europese beleid oneerlijk en discriminerend, omdat andere landen met bezette gebieden niet op dezelfde manier zouden worden behandeld.

Tegenstanders van de politiek van nederzettingen zijn tevreden met de uitspraak van het hof. Human Rights Watch noemt het "een belangrijke stap". Volgens de mensenrechtenorganisatie moeten consumenten weten of producten te maken hebben met "ernstige schendingen van het internationale humanitaire recht".

Grote hindernis

De EU ziet de Israëlische nederzettingen als een grote hindernis voor een oplossing van het conflict met de Palestijnen. Zij beschouwen de bezette Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem als essentiële onderdelen van een toekomstige Palestijnse staat.

Israël veroverde de gebieden in 1967. Sindsdien groeide het aantal Israëlische kolonisten er tot meer dan 600.000.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl