Jeroen Zoet
NOS Sport

'Zoet kan nooit meer keepen voor PSV'

In het Sportforum van Langs de Lijn En Omstreken gaat het bijna alleen maar over voetbal. Niet vreemd met oud-doelman Ronald Waterreus, AD-journalist Freek Jansen en NOS-commentator Frank Wielaard als gasten aan tafel.

De ontwikkelingen van het afgelopen weekend lenen zich uitstekend voor een stevig gesprek. De overmacht van Ajax die hoop geeft voor het Champions League-seizoen, het pak slaag van Heracles voor VVV dat trainer Robert Maaskant uiteindelijk de kop heeft gekost en natuurlijk de crisis waar PSV steeds dieper in komt te zitten.

'Fouten bij trainer'

Op bezoek bij Willem II leed PSV de derde competitienederlaag van het seizoen. Ronald Waterreus, van 1994 tot 2004 keeper van de Eindhovense ploeg, ziet fouten bij de leiding, maar ook bij trainer Mark van Bommel. "Ik heb wel de indruk dat hij aan een aantal spelers iets te veel en te lang vasthoudt."

Daarmee doelt de oud-doelman onder andere op Pablo Rosario die dit seizoen tot aanvoerder is gebombardeerd.

'Keeperskwestie bij PSV is echt gênant'

Alle gasten zijn het erover eens dat Van Bommel de keeperskwestie bij PSV helemaal verkeerd heeft aangepakt. Freek Jansen vindt het ronduit gênant hoe Jeroen Zoet werd gepasseerd.

'Amateurs doen het beter'

"Bij een plaatselijke vierdeklasser wordt dit beter gedaan dan bij het grote PSV." Dat Van Bommel inmiddels zijn excuses aan zijn doelman heeft aangeboden zal volgens Frank Wielaard weinig helpen. "Het leed is al geschied. Het is vrijdag al misgegaan, toen hadden ze tegen Zoet moeten zeggen: blijf lekker thuis."

Waterreus verwacht dan ook dat de wegen van Zoet en PSV zich zullen scheiden. "Jeroen kan nooit meer keepen bij PSV want als trainer ben je dus schijnbaar bang dat hij op de bank een keer in beeld genomen wordt. Als je hem de volgende keer opstelt, wil je dan achter gesloten deuren spelen ofzo, want dan komt hij ook in beeld."

Zestig kilometer verderop bleek een trainer minder krediet te hebben. Bij VVV-Venlo werd Robert Maaskant ontslagen. Op bezoek bij Heracles Almelo kreeg zijn team zaterdagavond een flink pak slaag (6-1) en dat werd hem fataal.

VVV bezet na dertien wedstrijden de voorlaatste plaats en werd in de eerste ronde van de KNVB-beker al uitgeschakeld door Groene Ster, een middenmoter in de derde divisie.

Het moment van het ontslag is volgens Wielaard wel te begrijpen. "Ik denk dat iedereen het wel zag aankomen, ik denk dat zelfs Robert het zag aankomen, ook al zei hij het niet voor de camera."

'VVV en Maaskant was op voorhand een opvallende match'

Jansen denkt dat Maaskant voor een bijna onmogelijke taak stond na de succesperiode van zijn voorganger Maurice Steijn. "Hij had het voordeel dat hij heel goed startte. Met de winterstop stond hij dan vaak negende of achtste. Het viel soms terug, maar hij wist altijd de boel redelijk goed te houden. Dan weet je: degene die daarna komt, krijgt een hels karwei."

Opmerkelijke keuze

Iedereen is het erover eens dat de match tussen Maaskant en VVV een opmerkelijke was. Waterreus is verbaasd dat de club niet het lef heeft gehad om een jonge trainer een kans te geven.

"Dan komt er een trainer die eigenlijk al gezegd heeft dat hij geen trainer meer moet zijn en die gaat dan toch maar weer even VVV doen. Terwijl we karrenvrachten gediplomeerde, enthousiaste mensen hebben die dat zouden willen doen. Dat begrijp ik niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl