Israël vuurt luchtafweerraketten af
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw Israëlische aanval in Gaza, vergeldingsacties met raketten

Het Israëlische leger heeft in Gaza aan het eind van de ochtend een nieuwe aanval uitgevoerd. Doelwit waren Palestijnen die raketten zouden willen klaarmaken om af te vuren op Israël. Ze werden aangevallen met een drone. Volgens de Hamas-regering in Gaza is zeker een Palestijn gedood bij de "Israëlische escalatie".

De Israëlische krant The Times of Israel meldt zeven doden aan Palestijnse kant en zeker 46 Israëlische gewonden door raketten vanuit Gaza.

Afgelopen nacht was er ook al een Israëlische aanval in Gaza. Toen werd een prominent lid van de militante strijdgroep Islamitische Jihad gedood door zijn huis te bombarderen. Het gaat om Bahaa Abu al-Atta, een commandant uit het noorden van de Gazastrook. Volgens premier Netanyahu was hij bezig met het voorbereiden van een aanslag.

De door Iran gesteunde groepering heeft de liquidatie van Atta bevestigd. Ook zijn vrouw kwam om het leven bij de actie. Twee anderen raakten gewond. Het huis waar Atta verbleef, raakte zwaar beschadigd.

Israël stelt Atta verantwoordelijk voor recente aanvallen op doelen in het zuiden van Israël. Daarbij werden raketten en drones ingezet, maar ook sluipschutters.

Luchtalarm in Tel Aviv

Kort nadat Atta was gedood, werden vanuit Gaza raketten afgevuurd op Israël. In verscheidene steden, waaronder Tel Aviv, ging het luchtalarm af. Mensen worden opgeroepen om vandaag binnen te blijven en alleen naar buiten te gaan als het echt nodig is. Ook zijn scholen en universiteiten dicht en moeten mensenmassa's worden vermeden.

Er zouden ongeveer 190 raketten zijn afgevuurd, waarvan volgens het Israëlische leger 90 procent is onderschept. Op internet zijn beelden te zien van gebouwen die beschadigd zijn en ook zijn de eerste beelden verschenen van inslagen. Door de raketaanvallen zouden enkele mensen gewond zijn geraakt.

Bekijk hier het beeld van een inslag op een snelweg:

Raketinslag op Israëlische snelweg

De Palestijnse Hamas-beweging heeft gezegd dat de liquidatie van commandant Atta en de "gevaarlijke escalatie van de situatie" niet zonder gevolgen kunnen blijven.

Premier Netanyahu gaat ervan uit dat het geweld "nog wel even zal duren".

Het gebombardeerde huis waar Al-Atta verbleef

Het Syrische staatspersbureau zegt dat ook in de Syrische hoofdstad Damascus het huis van een commandant van de Palestijnse Islamitische Jihad is getroffen door Israëlisch vuur. Maar die commandant zou niet zijn geraakt. Zijn zoon en kleindochter zouden wel zijn omgekomen. Ook zijn er zes gewonden.

De raketinslag op een snelweg werd met een dashcam van een bus vastgelegd. Ook de reactie van de buschauffeur werd gefilmd:

Dashcam legt raketinslag op Israëlische snelweg vast

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl