NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Afgetreden president Bolivia strandt in Paraguay

De afgetreden Boliviaanse president Morales, die met een vliegtuig onderweg was naar Mexico, is gestrand in Paraguay. Enkele andere Latijns-Amerikaanse landen weigeren het Mexicaanse toestel toe te laten tot hun luchtruim.

Mexico had Morales politiek asiel aangeboden, omdat het in Bolivia te onveilig zou zijn voor de oud-president. De Mexicaanse regering stuurde een vliegtuig naar Bolivia om hem op te halen.

Het toestel staat aan de grond in de Paraguayaanse hoofdstad Asunción. President Benítez heeft gezegd dat Morales welkom is in zijn land.

Oud-president Morales schrijft op Twitter dat hij snel naar Bolivia zal terugkeren, "met meer energie en kracht".

Morales met een Mexicaanse vlag in het vliegtuig Reuters

In Bolivia is de sfeer zeer gespannen. Het land is totaal verdeeld en duizenden aanhangers van Morales zijn onderweg naar het regeringscentrum in de belangrijkste stad La Paz. Gevreesd wordt dat daar rellen zullen uitbreken en dat de Morales-aanhang in gevecht zal raken met de tegenstanders van de afgetreden president.

Bendes maken de stad onveilig en plunderen winkels. Het leger gaat de politie helpen om de kampen uit elkaar te houden. De meeste ambassades zijn dicht.

Rellen in de hoofdstad La Paz, gisteren Reuters

Nu Morales afstand heeft gedaan van de macht is nog onduidelijk hoe het verder gaat. De eerste die nu aanmerking komt om op te treden als waarnemend president is de vicevoorzitter van de senaat. Anderen die het staatshoofd kunnen vervangen, zoals de vicepresident, de voorzitter van de senaat en de voorzitter van het Lagerhuis, zijn samen met Morales afgetreden.

Deze Jeanine Añez, die ook oppositieleider is, deed een emotioneel beroep op de Bolivianen om het onderlinge geweld te stoppen. Ze beloofde dat er snel verkiezingen komen, maar noemde geen termijn.

Ook wordt met spanning gekeken naar wat het leger in dit machtsvacuüm gaat doen. Morales trad af nadat de opperbevelhebber hem had laten vallen en hem had opgeroepen af te treden, zodat de orde in Bolivia kon worden hersteld.

STER reclame