Een cilinder met uranium hexafluoridegas
NOS Nieuws

EU dringt bij Iran aan op naleven nucleaire overeenkomst

EU-chef Buitenland Federica Mogherini heeft er samen met Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië bij Iran op aangedrongen zich aan de Iran-deal te houden. Daarin belooft Iran om de nucleaire activiteiten te beperken in ruil voor minder economische sancties.

Als Iran zich niet aan deze overeenkomst houdt, worden die sancties opnieuw ingevoerd, waarschuwde Mogherini. De Iran-deal moet voorkomen dat Iran een atoombom fabriceert.

Wat zijn de voorwaarden voor de deal? En hoe kwam het verdrag tot stand? Een opfriscursus in minder dan 2 minuten:

De Iran-deal wankelt: dit is waarom

Vorige week werd bekend dat Iran uranium gaat verrijken met 60 nieuwe geavanceerde centrifuges, die volgens de Iraniërs tien keer zo snel uranium verrijken. Er zou ook worden gewerkt aan een centrifuge die vijftig keer sneller is.

Uraniumdeeltjes gevonden

De atoomwaakhond IAEA van de Verenigde Naties heeft bij een inspectie in Iran uraniumdeeltjes gevonden op een plek die niet aan de VN was doorgegeven. De vondst lijkt beschuldigingen van de VS en Israël te ondersteunen dat Iran een geheime nucleaire opslagplaats heeft.

Volgens de IAEA is de voorraad laag verrijkt uranium in Iran tussen 19 augustus en 3 november gegroeid van 241,6 kilo naar 372,3 kilo. Ook is het uranium tot een hoger percentage verrijkt dan volgens het Iran-akkoord is toegestaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl