De Chinese president Xi Jinping en de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis schudden elkaar de hand tijdens hun ontmoeting in Athene
NOS Nieuws

China investeert 600 miljoen euro in grootste haven van Griekenland

  • Conny Keessen

    Correspondent Griekenland

  • Conny Keessen

    Correspondent Griekenland

Griekenland en China zijn het eens geworden over een investering van ruim 600 miljoen euro in de haven van Piraeus, de grootste haven van Griekenland. Het geld is afkomstig van het Chinese staatsbedrijf COSCO Shipping, dat sinds 2016 al 51 procent van de haven in handen heeft.

De overeenkomst volgt uit de zestien verdragen die China en Griekenland vandaag ondertekenden, tijdens een officieel bezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Griekenland.

China investeert al sinds 2009 in de haven, toen COSCO een groot deel van de containerterminals overnam. Twee van de drie pieren werden gemoderniseerd. De containerhaven is inmiddels qua omzet de tweede in de Middellandse Zee en de zesde in Europa.

Strategisch gunstig

In 2016 kreeg COSCO, na een deal met de vorige Griekse regering, ook de rest van de haven in handen. Maar de uitvoering van het Chinese masterplan voor Piraeus liep vertraging op, onder meer door lokale protesten tegen de bouw van een vierde containerpier.

Dat onderdeel gaat voorlopig niet door. Wel wordt er verder gewerkt aan de bouw van een nieuwe terminal voor cruiseschepen, de modernisering van de passagiershaven (waar veerboten vertrekken) en de bouw van hotels.

China ziet de haven van Piraeus als strategisch gunstig om producten vanuit Azië naar de Balkan en Europa te vervoeren.

Vanaf de haven breidt het land haar invloed uit: zo komt er bijvoorbeeld een hogesnelheidslijn en grensoverschrijdende snelwegen die de Balkanlanden en de EU verbinden. Zo komt er een nieuwe zijderoute, liet Nieuwsuur eerder al in een reportage zien:

China en Servië: een ijzeren vriendschap

"We willen de rol van Piraeus verder versterken", zei de Chinese president tijdens zijn ontmoeting met de Griekse premier Mitsotakis. Mitsotakis steunt de Chinese ambities. "Piraeus kan niet alleen de grootste haven in de Middellandse Zee worden, maar wellicht ook de grootste van Europa", zei de premier.

Chinese toeristen

De andere verdragen tussen Griekenland en China gaan onder meer over samenwerking op het gebied van handel, energie, toerisme, telecommunicatie en cultuur. De export van Griekse producten naar China wordt uitgebreid. Ook wordt er een eerste filiaal van de Bank of China in Athene geopend. Later moeten ook de China Development Bank en de ICBC (International Commercial Bank of China) volgen.

Verder komen er dit voorjaar ook directe vluchten van Sjanghai naar Griekenland, naast de al bestaande vluchten uit Peking. Afgelopen jaar bezochten zo'n 170.000 Chinese toeristen Griekenland, en dat aantal stijgt. De Griekse premier is er blij mee. Hij hoopt op een half miljoen Chinese bezoekers in 2021, zei hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl