NOS Nieuws

Ruim tachtig joodse graven in Denemarken beklad

Op een historische joodse begraafplaats in het Deense Randers, in Midden-Jutland, zijn gisteren 84 graven met groene verf beklad. De burgemeester van de plaats spreekt van "een laffe en obscene daad waar wij nadrukkelijk afstand van nemen". Medewerkers van de begraafplaats proberen de graven weer schoon te krijgen.

Een aantal grafstenen is ook in stukken gebroken:

Ruim tachtig joodse graven in Denemarken beklad

Deense politici staan erbij stil dat de aanslag op de begraafplaats samenviel met de herdenking van de Kristallnacht, de nacht van 9 op 10 november 1938 waarop in heel Duitsland winkels en eigendommen van Joden op last van de nazi's werden vernield. "De symboliek is onbeschrijflijk. Ik kan me niet voorstellen hoe het moet zijn voor iemand met een Joodse achtergrond om vanochtend wakker te worden met deze kop in het nieuws", schrijft een parlementariër van de Eenheidspartij op Facebook.

In de 19e eeuw herbergde Randers na Kopenhagen de grootste Joodse gemeenschap van Denemarken. De begraafplaats stamt uit 1807. De politie onderzoekt de vernieling en vraagt daarbij de medewerking van de inwoners van Randers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl