Oleg Sokolov, verkleed als Napoleon EPA

De Russische politie heeft in Sint-Petersburg een hoogleraar aangehouden nadat hij gisterochtend uit een rivier was gered met een rugzak waarin de armen van een vrouw zaten. Het gaat om de 63-jarige hoogleraar Oleg Sokolov, een prominent historicus die bekend is van zijn boeken over Napoleon.

Sokolov was dronken en viel in het ijskoude water toen hij probeerde de lichaamsdelen van de vrouw te laten verdwijnen in de Moika-rivier, melden Russische media. In de rugzak vonden de agenten behalve de armen ook een handwapen.

Na de macabere vondst ging de politie naar het huis van de wetenschapper en vond daar het onthoofde en armloze lichaam van de 24-jarige Anastasia Jesjtsjenko en een bebloede zaag. Sokolov werd aangehouden maar moest naar het ziekenhuis met onderkoelingsverschijnselen.

Volgens zijn advocaat heeft Sokolov een bekentenis afgelegd. Hij voegde eraan toe dat de hoogleraar spijt heeft en meewerkt met het onderzoek. Hij zou de politie hebben verteld dat hij de vrouw had omgebracht tijdens een ruzie en daarna haar hoofd en ledematen had afgezaagd. Volgens het Russische persbureau ZNAK was hij van plan het lichaam te dumpen om daarna in de bekende Petrus-en-Paulusvesting zelfmoord te plegen, verkleed als Napoleon.

Op Twitter gaan verschillende verhalen rond over wat zich heeft afgespeeld:

De historicus had samen met de oud-studente een aantal wetenschappelijke publicaties geschreven. Volgens Russische media hadden de twee een relatie en woonden ze samen.

Sokolov doste zich regelmatig uit als Napoleon Bonaparte, soms samen met Jesjtsjenko. Studenten beschrijven hem als een getalenteerde docent die Frans sprak en Napoleon nadeed. Hij noemde zijn geliefde soms 'Joséphine' en wilde zelf aangesproken worden met 'sire'.

In 2003 kreeg hij de hoge Franse onderscheiding Legion d'Honneur voor zijn werk. Hij was ook lid van het Franse wetenschapsinstituut ISSEP. Die organisatie liet gisteren weten dat hem zijn lidmaatschap is ontnomen naar aanleiding van zijn arrestatie.

STER reclame