Opgezette dieren op het NK Prepareren NOS / Martijn van der Zande

Haartje voor haartje, heel voorzichtig kamt Rick zijn opgezette lynx om het dier er piekfijn uit te laten zien. Rick doet mee aan het NK prepareren en heeft zijn lynx naar het atrium van het Natuurmuseum Fryslan in Leeuwarden gebracht.

"De haren zijn door het transport hiernaartoe een beetje door de war gegaan", zegt Rick. "Die heb ik net weer even recht gekamd". Voor Rick is het de tweede keer dat hij meedoet. "Je maakt een dood dier weer nieuw, dat vind ik mooi om te doen."

Naast de lynx van Rick zijn er nog zo'n 150 andere beesten en skeletten te vinden, van kleine vogeltjes tot roofvogels en van honden tot zelfs een orang-oetan. Vooral die laatste is bijzonder, zegt Jan van Hout van de vereniging van preparateurs. "Zo'n beest is uiteraard zeer beschermd, dus daar mag je niet zo maar mee aan de gang gaan. We zijn wel heel blij dat alle formaliteiten hier goed geregeld zijn, want het is een van de pronkstukken van dit kampioenschap."

Van Hout legt in onderstaande video uit waarom het prepareren volgens hem populairder wordt:

NK prepareren in Leeuwarden

Van Hout is sowieso onder de indruk van de inzendingen. "Als ik de hele tentoonstelling zo bekijk, dan is er prachtig werk geleverd, ik verbaas me er iedere keer weer over".

In Nederland heeft de vereniging zo'n 250 leden en de belangstelling om lid te worden lijkt toe te nemen, zegt Van Hout. "Ieder half jaar geven we een workshopweekend, inmiddels staan er 300 mensen voor op de wachtlijst. En in tegenstelling tot wat mensen misschien denken zijn niet alleen oudere mannen met deze passie bezig. We hebben juist heel veel vrouwen en ook jongeren."

De lynx van Rick is inmiddels klaar om aan de jury getoond te worden en hij is er blij mee; "ik vind hem er zelf eigenlijk heel goed uitzien". Of de lynx ook een prijs pakt, is nog even afwachten. Vandaag worden alle preparaten bekeken en dan volgt volgende week zaterdag de uitslag.

STER reclame