NOS/Joris van Poppel
NOS NieuwsAangepast

Een kijkje in de keuken van meer dan 500 duurzame huizen

  • Heleen Ekker

    redacteur Binnenland

  • Heleen Ekker

    redacteur Binnenland

Gasloos, 'nul op de meter', energieneutraal, overal in het land zijn mensen bezig met het verduurzamen van hun eigen huis. Om te kunnen kijken hoe anderen dat aanpakken, is er vandaag voor de zevende keer de Nationale Duurzame Huizenroute. Elk jaar doen er meer huizen mee: vandaag openen meer dan 500 woningen hun deuren, die naar verwacht door een paar duizend mensen worden bezocht.

De meeste duurzame huizen die open dag houden zijn te vinden in Drenthe. Maar ook in de grote steden in de Randstad willen mensen laten zien wat ze in hun huis hebben gedaan. Het gaat om vrijstaande huizen, maar ook om bijvoorbeeld rijtjeshuizen, appartementen en twee-onder-één-kap woningen. In Amsterdam doen voor het eerst woonboten mee. De helft van alle provincies ondersteunen en subsidiëren de huizenroute.

De Vereniging Eigen Huis signaleert ook dat steeds meer huizenbezitters bezig zijn met duurzaamheid. Vooral het moment dat een nieuw huis wordt gekocht, wordt aangegrepen om het huis energiezuiniger te maken.

Uit een onderzoek door Eigen Huis blijkt ook dat mensen een groter bedrag dan twee jaar geleden uitgeven aan duurzame maatregelen. Vaak gaat het om een combinatie van maatregelen zoals isoleren, het plaatsen van zonnepanelen en het aanschaffen van een warmtepomp.

Toch zijn de meeste Nederlanders voorlopig nog in afwachting van de plannen waar de overheid mee komt. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat alle gemeenten in 2021 voor alle wijken een plan van aanpak moeten hebben. Dan wordt ook duidelijk wie wanneer aan de beurt is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl