Braziliaanse oud-president Lula en 5000 anderen vrij op last van rechter
De Braziliaanse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva (74), beter bekend als 'Lula', is op last van een rechter vrijgelaten. Lula werd vorig jaar wegens corruptie veroordeeld en moest ruim acht jaar de cel in.
De populaire politicus profiteert van een uitspraak van het Hooggerechtshof, gisteravond. De hoogste rechters van het land bepaalden met 6 tegen 5 stemmen dat veroordeelden pas gevangen mogen worden gezet als alle beroepsmogelijkheden zijn uitgeput.
Die uitspraak betekent dat bijna 5000 gevangenen vrijgelaten kunnen worden, onder wie dus oud-president Lula. Toen hij het gebouw van de federale politie in de stad Curitiba uit kwam werd hij toegejuicht door duizenden aanhangers.
Na zijn vrijlating sprak hij de menigte toe:
Lula zat een jaar en zeven maanden gevangen in een speciale cel op de vierde verdieping van dat politiebureau. Als hij zijn beroepszaken verliest, moet hij zijn straf alsnog uitzitten.
Vanwege zijn veroordeling kon Lula niet meedoen aan de presidentsverkiezingen van vorig jaar. Volgens peilingen zou hij de grote favoriet zijn geweest, als hij wel had mogen meedoen. Uiteindelijk won de uiterst rechtse Jair Bolsonaro de verkiezingen.
Lula werd veroordeeld wegens corruptie in het kader van 'Operatie Wasstraat', het mega-onderzoek naar corruptie dat de Braziliaanse politiek de afgelopen jaren flink opschudde. Deze zaak draaide om een appartement bij het strand van Guarujá. De motor achter 'Operatie Wasstraat' was de toenmalige rechter Sergio Moro, die later minister werd onder Bolsonaro.
Links beschuldigt Moro van partijdigheid en stelt dat Lula geen eerlijk proces heeft gekregen. De beschuldiging won eerder dit jaar aan kracht door onthullingen van de Braziliaanse 'The Intercept', de nieuwssite van de Amerikaanse journalist Glenn Greenwald.
Greenwald, die in Rio de Janeiro samenwoont met een bekende linkse politicus, kreeg van een hacker duizenden Telegram-berichten van Moro en de aanklagers van Lula. Uit die appjes blijkt onder meer dat Moro als rechter intensief contact had met de aanklagers
Lula bemoeide zich ook vanuit zijn cel met de Braziliaanse politiek. Naar verwachting zal de charismatische politicus na zijn vrijlating door Brazilië gaan reizen, om steun te vergaren voor zijn Arbeiderspartij en campagne te voeren tegen Bolsonaro. Daarmee komt een formidabele speler terug op de voorgrond van de zeer gepolariseerde Braziliaanse politiek.