'Hide the Pain Harold' per ongeluk wereldberoemd, maar heeft er vrede mee
Tien jaar geleden nam András Arató, een Hongaarse ingenieur, een beslissing die zijn leven op de kop zou zetten. Een fotograaf had op Facebook zijn vakantiefoto's gezien en zei dat hij op zoek was naar iemand als Arató voor zijn archief met stockfoto's. Dat zijn foto's waaruit kranten, tijdschriften en websites kunnen kiezen als ze een illustratie bij een tekst nodig hebben.
"Iedereen is wel een beetje ijdel, ik ook, dus ik was blij dat hij me wilde", zegt Arató in The Guardian. Hij stemde toe en dacht dat zijn gezicht in reclames zou verschijnen, maar de foto's gingen al gauw rond als memes; foto's of filmpjes op internet die merkwaardig of grappig worden gevonden en daarom veel worden gedeeld.
Arató kreeg al gauw de bijnaam Hide the Pain Harold (Verberg de pijn-Harold), omdat hij met zijn grijns een diep verdriet lijkt weg te lachen. Een indruk die door velen wordt herkend, in Nederland onder meer door Kakhiel, een anonieme reclameman die bij voorkeur stockfoto's van grappige teksten voorziet.
Journalisten gingen op zoek naar de man achter de foto's. Arató en zijn vrouw waren niet blij met deze aandacht, maar het misbruik van de foto's was niet meer tegen te houden. Daarom besloot hij dat hij zich erbij neer moest leggen en beter van zijn roem kon gaan profiteren. Hij startte op Facebook een pagina voor zijn fans.
Vanaf dat moment stroomden de aanbiedingen binnen om in reclames op te treden en om lezingen te houden. Arató reist de hele wereld over. Ook is hij te zien in de video van Hide the Pain van de Hongaarse hardrockgroep Cloud 9+.
Arató (74) is inmiddels lang en breed met pensioen. "Als ingenieur was ik mezelf", zegt hij in The Guardian. "Nu speel ik een rol, die van Hide the Pain Harold. In het echt ben ik niet somber, maar best gelukkig."