Hollandse Hoogte
NOS Nieuws

Gemeenten kritisch over jeugdzorgplannen kabinet

De Nederlandse vereniging van gemeenten, VNG, is kritisch over plannen van het kabinet om de decentralisatie in de jeugdzorg deels terug te draaien. "Daar gaat morgen geen kind beter van worden", zegt de Enschedese wethouder Eelco Eerenberg, die het woord voert over dit thema.

"Den Haag moet niet zelf aan de tekentafel gaan zitten. Dat zal voor de kinderen en de gezinnen een stap terug zijn. In Zeeland heb je een andere oplossing nodig dan in Groningen."

Naar aanleiding van een bijzonder kritisch inspectierapport over de jeugdbescherming kondigden de ministers De Jonge en Dekker maatregelen aan om de zorg te stroomlijnen. Tarieven moeten centraler worden vastgesteld, regionaal moet er meer worden samengewerkt en het verloop van personeel moet worden teruggebracht.

Veel gemeenten werken nu ook al samen in de aanbesteding van de jeugdzorg, zegt Eerenberg. "Het knelt, we willen het beter, dat geef ik toe. Maar we moeten het samen oplossen. Ik ken geen wethouder die slecht wil samenwerken."

Dit is de volgende generatie van ons land, dat verdient een investering.

Eelco Eerenberg (VNG)

Eerenberg vindt dat het Rijk met meer geld over de brug moet komen. Hij verwijst naar de grote bezuiniging die tegelijk met de overstap naar de gemeenten moest worden gehaald.

"De decentralisatie ging gepaard met een grote budgetkorting, dat werkte buitengewoon belemmerend", redeneert hij. "We geloven in de decentralisatie - de gemeenten kunnen de zorg beter laten aansluiten op de sportclub en de huisarts - maar we kunnen het niet van de ene op de andere dag fors goedkoper."

"Dit is de volgende generatie van ons land, dat verdient een investering."

Inventarisatie

Eerenberg ziet in het rapport een gezamenlijke opdracht van de inspecties om de jeugdzorg beter te maken. Hij is daarom tevreden dat nog voor Kerst een inventarisatie wordt gemaakt van de knelpunten in de veertien verschillende regio's.

"Die problemen kunnen we dan een voor een oplossen. Dat kunnen we als wethouders, daar zijn we voor aangesteld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl