Volgens het ministerie combineert het beeldmerk twee symbolen: NL en de tulp
NOS Nieuws

Nieuw internationaal logo: NL met gestyleerde oranje tulp

Nederland krijgt een nieuw internationaal logo. Het combineert twee symbolen: NL en een gestyleerde oranje tulp. Het logo vervangt het tot nu toe veel gebruikte 'tulpje Holland' van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen.

Het kabinet wil met de nieuwe stijl duidelijker laten zien wat Nederland te bieden heeft. Volgens minister Kaag was het tijd voor modernisering en is een eenduidig internationaal logo positief voor de export en voor het aantrekken van investeerders en van talent. "Op elke handelsmissie wordt dit gebruikt, hier herken je een land aan", zegt ze in een toelichting.

Holland verdwijnt

In het oude logo (dat je onderaan dit artikel ziet) staat het woord 'Holland'. Dat gaat in het nieuwe logo verdwijnen. "Inmiddels zegt 'The Netherlands' in de wereld meer dan 'Holland'. Het was 25 jaar geleden een keuze van de toeristenbranche om met 'Holland' ons land te promoten", zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. "Maar we presenteren ons ook via handel en wetenschap en op nog veel meer terreinen. Dan is het een beetje gek dat je alleen en klein deel van Nederland in het buitenland promoot, namelijk Holland."

Daarnaast vond het ministerie het na twintig jaar de hoogste tijd om het oude logo op te frissen en is er daarom besloten om een nieuw logo te ontwikkelen.

Acht verschillende talen

Het logo (in acht verschillende taalversies), kan vanaf januari worden gebruikt door onder meer ministeries, ambassades, universiteiten, hogescholen, gemeenten en organisaties die in een project met het Rijk samenwerken. Behalve bij missies kan het bijvoorbeeld ook worden getoond bij conferenties en internationale beurzen.

De nieuwe stijl heeft 200.000 euro gekost. "Dit is een kleine investering op een heel groot overheidsbedrag om het verdienvermogen van Nederland in het buitenland zo slim een aantrekkelijk mogelijk neer te zetten", zegt Kaag.

Zo zag het oude logo eruit

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl