IS-verdachten in een Koerdische gevangenis in de Syrische stad Al-Hasakah
NOS NieuwsAangepast

Turkse minister: we beginnen maandag met het terugsturen van IS'ers

De Turkse minister van Binnenlandse Zaken, Soylu, zegt maandag te beginnen met het terugsturen van IS'ers naar hun land van herkomst. Het gaat volgens hem om IS'ers die al in Turkije verblijven en om 287 IS'ers die afgelopen maand zijn opgepakt bij de Turkse operatie in Noord-Syrië.

Eerder zei Soylu al dat de IS'er zullen worden teruggestuurd, ook als hun paspoort is ingenomen. Hij noemde toen geen termijn.

Soylu verweet Europa de Turken op te zadelen met het probleem van de gevangengenomen IS-strijders. Hij wees met name naar landen die IS-verdachten hun nationaliteit hebben afgenomen, zoals Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Nederland weigert tot nog toe IS'ers terug te halen uit het gebied omdat het er te gevaarlijk zou zijn. De Nederlandse regering wil dat IS-verdachten in de regio worden berecht.

Consequenties voor Nederland

Voor Nederland heeft de aankondiging nog weinig consequenties, zegt correspondent Lucas Waagmeester. Het is volgens hem nog even de vraag of Soylu de daad bij het woord voegt, of slechts de druk in onderhandelingen wil opvoeren.

Turkije heeft onlangs geen Nederlandse IS'ers opgepakt in Noord-Syrië, zegt Waagmeester. Wel hebben twee vrouwen zich met hun kinderen gemeld bij de Nederlandse ambassade in Turkije. Het is staand beleid dat IS'ers in zo'n geval worden teruggehaald, zegt Waagmeester.

Wat Nederland met de vrouwen gaat doen, is nog niet duidelijk. De regering heeft gezegd een van de vrouwen niet terug te willen halen voor berechting omdat haar Nederlandse nationaliteit is afgenomen. Dat gebeurde kort voordat zij zich bij de ambassade meldde.

Of Nederland gaat vragen om uitlevering van de andere vrouw, is ook nog niet zeker. Premier Rutte wil eerst kijken of de Turkse autoriteiten haar willen vervolgen en als dat niet het geval is wordt de situatie opnieuw bekeken.

Reactie kabinet

Minister Blok van Buitenlandse Zaken wilde nog niet veel kwijt over de Turkse aankondiging. "Ik moet het eerst van de Turken zelf horen. Nederland houdt nauw contact met Turkije."

Als IS-strijders hier komen, worden ze vervolgd en berecht, zegt premier Rutte over de kwestie. "En we houden scherp in de gaten of ze geen bedreiging zijn voor de nationale veiligheid." De premier wil niet ingaan op specifieke gevallen, zoals de twee IS-vrouwen in Ankara.

"Ik kan wel de garantie geven dat wij onze stinkende best doen dat deze mensen geen gevaar opleveren voor de samenleving. In het meest extreme geval, als IS-strijders zonder bericht naar Nederland worden gestuurd, worden ze alsnog tegengehouden door de marechaussee op Schiphol", aldus Rutte op zijn persconferentie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl