De Astana Arena in Nur-Sultan ANP

AZ is met stomheid geslagen om wat het aantreft in Nur-Sultan, waar het donderdagmiddag aantreedt tegen FC Astana in de Europa League. Alle meegebrachte mutsen, sjaals en handschoenen blijken tot grote verbazing van de Alkmaarders helemaal niet nodig.

Materiaalman Melvin Reemnet had wel flink wat warme kleding ingepakt voor de trip naar het winterse Kazachstan, ruim vijfduizend kilometer weg van huis.

Temperatuur regelen

Vol bewondering stond AZ-trainer Arne Slot echter om zich heen te kijken toen hij in de moderne Astana Arena de afsluitende training afwerkte met zijn ploeg. "Het is een mooi en groot stadion. En wat als eerste opvalt, is dat het overdekt is."

"Ik begreep net dat ze zelfs de temperatuur kunnen regelen", aldus de trainer, die tijdens de wedstrijd kan rekenen op een aangename warmte van rond de vijftien graden.

AZ-coach Slot: 'Niet aannemelijk dat het weer 6-0 zal worden'

Het Nederlands elftal speelde in 2015 ook als eens in dit stadion, maar destijds hoefde de voetbaltempel niet te worden verwarmd.

AZ trapt vanwege het tijdsverschil al om 16.50 uur Nederlandse tijd af voor het Europese duel, dat bij de NOS te volgen is via een liveblog en flitsen op NPO Radio 1. Bij winst kan een grote stap worden gezet naar de volgende ronde.

Niet alles is volgens Slot overigens van deze tijd in de Astana Arena. Terwijl de verwarming een aangename meevaller is, concludeert de trainer dat op het veld nog wel gebruik wordt gemaakt van ouderwetse methoden.

"Bijzonder dat er geen sproei-installaties in het veld zitten, maar dat een mannetje met een brandslang het veld natspuit."

Stand in groep L

1 Manchester United 3-7 (2-0)
2 AZ 3-5 (8-2)
3 Partizan Belgrado 3-4 (4-4)
4 FC Astana 3-0 (1-9)

STER reclame