NOS Sport

Oranje klaar voor WK: 'Al onze para-atleten staan in topzes wereldranglijst'

Para-bondscoach Mul: 'Ik verwacht dat we zeven medailles kunnen halen op WK'

Vandaag begint in Dubai de negende editie van de WK para-atletiek, de mondiale titelstrijd voor atleten met een fysieke en/of intellectuele beperking. Ruim 1.400 atleten uit 122 landen doen er mee in de Verenigde Arabische Emiraten.

Veertien daarvan komen uit Nederland. En al die Oranje-atleten maken kans op eremetaal. "Al onze sporters staan in de topzes van de wereldranglijst. Dat betekent niet dat ze dan ook allemaal een medaille gaan halen, maar wel dat we meedoen om de prijzen", zegt bondscoach Arno Mul.

Geen Van Rhijn

Grote afwezige in de ploeg is Marlou van Rhijn. De blade babe kwalificeerde zich wel voor de WK, maar werd uiteindelijk toch niet meegenomen naar Dubai. Op de 100 meter mogen namelijk maar drie vrouwen per land meedoen en de Atletiekunie koos uiteindelijk voor Marlène van Gansewinkel, Fleur Jong en debutante Kimberley Alkemade.

De 28-jarige Van Rhijn heeft een moeilijke periode gekend na de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016. Daar werd ze kampioen op zowel de 100 als 200 meter.

Marlou van Rhijn op weg naar de wereldtitel op de 200 meter in 2017

Van Rhijn wisselde na Rio vervolgens van coach, kampte met een hardnekkige blessure en deed bijna een jaar niet mee aan internationale wedstrijden. Nu is ze weliswaar terug, maar nog niet in topvorm en dus ontbreekt ze op de WK. "Ik verwacht Marlou volgend jaar wel terug voor Tokio", zegt bondscoach Mul.

Van Gansewinkel gaat voor goud

Topatlete van de Nederlandse ploeg is Van Gansewinkel. Ze is de regerend Europees kampioene op de 100 en 200 meter en won zilver tijdens de EK in Berlijn bij het verspringen (allemaal in de klasse T64, de klasse van atleten met één prothese).

Van Gansewinkel als favoriete naar Dubai: 'Een eer'

Van Gansewinkel traint sinds ruim twee jaar in Amsterdam bij oud-bondscoach Guido Bonsen en heeft enorme progressie geboekt op de sprint. Ze is bovendien wereldrecordhoudster op de 100 en 200 meter. De 24-jarige Brabantse spreekt haar ambitie dan ook onomwonden uit. "Het is gaaf om favoriet te zijn. Ik ga dan ook voor goud. Zilver heb ik al en brons ook."

Zeven medailles

Twee jaar geleden veroverde de Nederlandse ploeg zeven medailles, waarvan één gouden. "In het team hebben we drie atleten die de wereldranglijst aanvoeren", vertelt Mul. "Maar dat zegt niet alles. Als we dit jaar weer zeven medailles halen, doen we het goed."

De 30-jarige sprinter Ronald Hertog, medaillewinnaar op de Paralympische Spelen in Londen (als speerwerper) en in Rio (als verspringer), ziet vooral een kwalitatief sterke ploeg. "In de breedte zit het heel erg goed. De limieten stonden scherp. Dus als je je kwalificeert, dan doe je ook mee om de prijzen."

Ronald Hertog loopt de 200 meter (klasse T64)

Vandaag komen er al drie Nederlanders in actie in Dubai. Wheeler Kenny van Weeghel op de 100 meter en Van Gansewinkel en WK-debutante Alkemade op de 100 meter.

De WK para-atletiek duren tot en met 15 november.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl