Van Bommel heeft Afellay meegenomen, 'maar niet om te starten'

Nederlagen tegen FC Utrecht en AZ, remises tegen LASK Linz en Sparta. "Ik heb weleens betere fases gekend", beaamt Mark van Bommel, verwijzend naar die teleurstellende reeks, in de aanloop naar de tweede ontmoeting met Linz van donderdagavond.

Maar dat betekent niet dat de PSV-coach ineens heel andere dingen is gaan doen met zijn ploeg. "Dat wordt trainers vaak gevraagd als de resultaten even wat minder zijn. Maar nee, ik ben niet iets anders gaan doen. Dat wil niet zeggen dat ik supereigenwijs ben, nee, ik denk dat we op dezelfde weg door moeten gaan, omdat volgens mij die manier de beste kans heeft om te winnen."

Bovendien, zoekt en vindt de oefenmeester een verklaring voor de tegenvallers: "Als twee, drie van je beste spelers niet meedoen, dan scheelt dat wat. Als je rode kaarten krijgt, dan scheelt dat wat. Ik heb zaterdag Bayern München gezien dat heel vroeg in de wedstrijd een rode kaart kreeg en die verliezen met 5-1."

Geen paniek

Van Bommel benadrukt zich daar niet achter te willen verschuilen, maar ook in Oostenrijk moet hij het weer stellen zonder zijn internationals Steven Bergwijn en Donyell Malen. Beide topaanvallers bivakkeren nog altijd in de lappenmand.

PSV'ers spelen elkaar de bal toe tijdens de training in het stadion van LASK Linz ANP

Paniek of geluiden van een beginnende crisis bleven tot dusver uit in Eindhoven. Tot grote tevredenheid van de geplaagde coach. "PSV is een topclub, en topclubs moeten alles winnen. Dat voel ik ook. Dat voelt iedereen bij PSV. Maar zoals wij met deze situatie omgaan, als club, bestuur, spelers, trainersstaf, supporters... Dat is wel mooi om te zien: dat je allemaal samen blijft en rustig blijft."

Viergever terug

Tegen AZ (0-4) en Sparta (2-2) werd Nick Viergever node gemist. De centrumverdediger zat na zijn rode kaart in het ook al desastreus verlopen uitduel met FC Utrecht (3-0) een schorsing uit. In Linz zal hij weer van de partij zijn en zo goed als zeker een koppel vormen met Daniel Schwaab.

Een welkome versterking, aldus Schwaab. "Het is natuurlijk belangrijk dat je met een linkspoot kunt spelen op de linkerpositie van de centrale verdediging. Ook qua ervaring brengt hij iets mee. Dat kunnen we nu goed gebruiken. Als hij terugkomt, is hij meteen weer een belangrijke schakel in de verdediging."

Daniel Schwaab en Nick Viergever in een aanvallende rol thuis tegen LASK Linz Pro Shots

Twee weken geleden slaagde het duo er in Eindhoven in de nul te houden tegen Linz in een wedstrijd die doelpuntloos eindigde. "We hebben toen wel gezien wat zij kunnen. Ze geven alles, spelen opportunistisch en weten wat ze doen. Met een prima instelling, ze gaan volle bak. In eigen huis gaat dat misschien nog iets meer zijn. Maar daar zijn we goed op voorbereid."

Bovenaan

Schwaab vindt dan ook niet dat Linz donderdag als favoriet aan de aftrap verschijnt. "Dat zou ik niet zeggen, nee. Wij staan bovenaan in de Europa League. We hebben laten zien dat we in deze groep een grote rol kunnen spelen. We zitten nu niet in de beste fase van het seizoen, maar zo'n wedstrijd biedt altijd een kans om weer vertrouwen op te bouwen."

Stand Europa League-groep D

gesp-ptn doelcijfers
1. PSV 3-7 7-3
2. Sporting Portugal 3-6 5-4
3. LASK Linz 3-4 2-2
4. Rosenborg BK 3-0 1-6

"We kunnen een grote stap maken. Dat weet iedereen. Dat is het mooie van voetbal: je bent altijd zo goed als je laatste wedstrijd. We kunnen nu laten zien dat we beter kunnen dan de vorige wedstrijd. Als we hier een goed resultaat halen, zijn we op de goede weg om te overwinteren in Europa."

Wiskunde

Sterker, bij een overwinning kan PSV de benodigde plaats in de toptwee niet meer ontgaan. Maar wie met een wiskundig oog naar de stand kijkt, zou kunnen concluderen dat een gelijkspel - zeker met meer dan 0-0 vanwege het onderlinge resultaat met Linz - ook niet slecht is.

Maar die hersenbreker is aan Van Bommel niet besteed. "Mijn kinderen hebben toevallig proefwerkweek. Ik heb met wiskunde met ze meegedaan. Maar ik snap er helemaal niks van. Ik kan beter niet gaan rekenen."

STER reclame