Een ooggetuige maakte foto's van de vrachtwagen NH Nieuws

Meerdere mensen zagen vanochtend hoe in de haven van IJmuiden een groep mensen uit een vrachtwagen werd gehaald die op weg was naar Engeland. Elf mannen, een vrouw en vier minderjarige jongens. "Niet ouder dan een jaar of acht", vertelt een geschrokken havenwerker aan NH Nieuws.

Hij was erbij toen de deur van de vrachtwagen openging. "Er stond een klein knulletje in met een teddybeer in z'n handen."

In deze vrachtwagen werd de groep mensen gevonden:

Ook een omwonende zag het gebeuren. De man zat voor het raam van zijn huis toen er opeens mensen uit de vrachtwagen klommen. "Dit had ik nog nooit gezien. Ik vind het heel triest dat dit gebeurt."

Voor de havenwerker was het niet de eerste keer, maar het was wel de grootste groep die hij ooit heeft gezien. "Dit lijkt gewoon mensensmokkel. En ik denk dat het met de brexit alleen maar vaker zal gebeuren."

Die vrees leeft bij meer mensen. Een vrachtwagenchauffeur zegt tegen NH Nieuws dat er na de brexit een verkeersinfarct kan ontstaan.

"Inklimmers weten dat hier vrachtwagens staan met als bestemming Engeland. Dan hebben ze uitgebreid de kans om een vrachtwagen uit te zoeken en in het ruim te klimmen."

Verdacht van mensensmokkel

De groep mensen die vanochtend werd ontdekt, is opgevangen en wordt later door de politie verhoord. Ze hebben verschillende nationaliteiten.

De chauffeur van de vrachtwagen, een 45-jarige man uit Turkije, is aangehouden op verdenking van mensensmokkel.

STER reclame