NOS NieuwsAangepast

Air Europa: kapingsalarm Schiphol werd per ongeluk geactiveerd

De melding over een kaping in een vliegtuig op Schiphol, blijkt vals alarm. Dat heeft de marechaussee bevestigd. Volgens luchtvaartmaatschappij Air Europa werd per ongeluk een kapingsalarm geactiveerd.

"Er is niets gebeurd", zegt de maatschappij op Twitter. "Het spijt ons." Waarom het misging en wie het kapingsalarm activeerde, is nog onbekend en onderwerp van onderzoek door de marechaussee. Hulpdiensten rukten vanwege het kapingsalarm massaal uit. Niemand is aangehouden.

Aan boord van het toestel zouden 27 passagiers hebben gezeten. Zij werden samen met de bemanning van boord gehaald. Vlucht UX1094 naar Madrid is om 22.50 uur alsnog vertrokken.

Een kapingsalarm is geen fysieke knop in de cockpit, maar een code die crewleden doorgeven.

"Er zijn drie manieren waarop je kunt melden dat er een kaping is", zegt luchtvaartdeskundige Joris Melkert van de TU Delft in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1. "Via de radio, via een internationaal afgesproken noodfrequentie en via wat de noodknop wordt genoemd. Normaal krijg je van de luchtverkeersleiding een code, die jou identificeert. Maar er is ook een viercijferige code die internationaal voor kapingen is afgesproken: 7500. Die moet je invullen en versturen. Dan gaan alle toeters en bellen af bij de luchtverkeersleiding."

Het vliegverkeer op Schiphol had veel last van de melding. Veel vertrekkende vluchten liepen vertraging op. Aan het einde van de avond liep alles weer normaal. Er zijn geen vluchten uitgevallen, zegt Schiphol.

Eerder vanavond was de terminal vanwege de verdachte situatie dicht:

'Verdachte situatie' aan boord van vliegtuig op Schiphol

De melding kwam om 18.45 uur binnen, meldt burgemeester Schuurmans-Wijdeven van de gemeente Haarlemmermeer, waar Schiphol onder valt. Direct daarna werd groot alarm geslagen. De marechaussee meldde "een verdachte situatie aan boord" van een vliegtuig op Schiphol. Het vliegtuig bleek van de Spaanse luchtvaartmaatschappij Air Europa, en stond aan pier D. Die werd vanwege de situatie tijdelijk afgesloten.

Twee uur later kwam de bevestiging dat alles veilig was, en meldde luchtvaartmaatschappij Air Europa via Twitter dat het ging om een vergissing.

Een woordvoerder van de marechaussee zegt dat alle protocollen zijn gevolgd. Hoe die er precies uitzien, wordt om veiligheidsredenen niet bekendgemaakt. "We werken heel nauwkeurig en willen zeker weten dat het veilig is. Dat kost tijd."

Dit vroeg onze verslaggever nog meer aan de marechaussee:

Marechaussee over loos alarm op Schiphol: 'We nemen geen risico's'

Ook door het kabinet werd op de situatie gereageerd. "Onder de indruk van scherp en alert optreden autoriteiten en diensten; landelijk en lokaal", schreef minister van Justitie Grapperhaus op Twitter. "Complimenten overgebracht aan burgemeester Schuurmans-Wijdeven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl