NOS Nieuws

Vrouw die middelvinger opstak naar Trump nu zelf in politiek

De foto was destijds overal op sociale media te zien: in 2017 stak Juli Briskman al fietsend haar middelvinger op naar de presidentiële colonne. President Trump was op dat moment onderweg naar een van zijn golfclubs, op ongeveer 40 kilometer afstand van het Witte Huis. Een fotograaf legde Briskman met haar opgestoken middelvinger vast.

De foto leidde uiteindelijk tot haar ontslag bij een bedrijf dat overheidsopdrachten uitvoert. Briskman spande een proces aan, maar haar baan kreeg ze niet terug.

Woensdag werd bekend dat de 52-jarige Briskman haar Republikeinse tegenstander in lokale verkiezingen heeft verslagen. Briskman won voor de Democraten een zetel in een regionaal bestuur binnen de staat Virginia. Binnen haar nieuwe functie, zo zei ze, wil ze de lokale politiek transparanter maken.

'Niet een gebaar dat ik vaak gebruik'

Via Twitter maakte Briskman vorig jaar zelf al bekend dat ze de politiek in wilde en dat is nu dus gelukt. Ze won met 52 procent van de stemmen. Briskman beloofde tijdens haar campagne dat ze zich, eenmaal gekozen, in zou zetten voor meer groen en extra geld voor plaatselijke scholen.

Over de foto zelf zei ze destijds: "Het is niet een gebaar wat ik vaak gebruik, maar op dat moment gaf het precies weer hoe ik me voelde." Op Twitter zei Briskman dat Trumps golfclub onder het bestuurlijk gebied valt waar de politica voortaan verantwoordelijk voor is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl