Agenten doen onderzoek in de Duitse grensplaats Gronau
NOS Nieuws

Advocaat Philippe Schol werd bedreigd, verband met werk onderzocht

Advocaat Philippe Schol, die vanochtend op straat bij zijn huis in de Duitse grensplaats Gronau werd neergeschoten, werkt vooral als curator. Hij deed een aantal grote faillissementszaken. Onderzocht wordt of zijn werk als curator het motief is voor wat de Orde van Advocaten een liquidatiepoging noemt.

De 43-jarige Schol werkt onder meer aan het faillissement van de Twentse sportschool Olympic Gym. De school had in meerdere plaatsen een vestiging. De sportschool in Losser werd begin vorige maand nog beschoten en moest daarna tijdelijk dicht.

Carl Luttikhuis, de deken van de Orde van Advocaten in Overijssel, houdt het voor mogelijk dat de liquidatiepoging op Schol met het faillissement van de sportschool te maken heeft.

Bij het huis van de eigenaar van de sportschool is in 2017 een wietplantage ontdekt. De eigenaar zelf werd toen opgepakt op verdenking van witwassen. RTV Oost schrijft dat Schol hem vervolgens aansprakelijk heeft gesteld. "Het is mij bekend dat Schol nogal in de clinch heeft gelegen met de bestuurder van deze sportschool", zegt Luttikhuis daarover.

Hij vindt deze verdachtmakingen absurd.

Eddy Kolkman, advocaat voormalige sportschooleigenaar

Eddy Kolkman, de advocaat van de voormalige sportschooleigenaar, is verbaasd over de uitspraken van Luttikhuis. Hij sprak zijn oud-cliënt vanmiddag. "Hij vindt deze verdachtmakingen absurd. Hij heeft geen enkele betrokkenheid bij deze zaak."

Kolkman noemde het eerder al "heel bijzonder dat een deken van de Orde van Advocaten dit soort uitspraken doet over mogelijke betrokkenheid".

'Maximale gedaan'

Luttikhuis zegt dat de dreiging die uitging van het conflict door de Orde van Advocaten zeer serieus is genomen. "En er is toen in samenspraak met de autoriteiten het maximale gedaan om deze dreiging tegen te gaan."

Ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid was op de hoogte van de zaak. De Duitse autoriteiten zijn eveneens ingelicht, omdat Schol in de Duitse grensplaats Gronau woonde.

Beveiliging

Schol werd al enige tijd bedreigd en krijgt beveiliging. Betrokken instanties willen niet zeggen wat die beveiliging precies inhoudt.

Schol ligt met zware verwondingen in het ziekenhuis. Hij verkeert niet in levensgevaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl