Dierenactivisten tijdens de bezetting van de varkensstal in Boxtel, op 13 mei
NOS NieuwsAangepast

Week cel geëist tegen dierenactivisten voor stalbezetting Boxtel

Het Openbaar Ministerie heeft een week onvoorwaardelijke celstraf geëist tegen 67 dierenactivisten van actiegroep Meat the Victims voor het bezetten van een varkensstal in Boxtel afgelopen mei.

Ze staan terecht in de rechtbank van Den Bosch en worden verdacht van lokaalvredebreuk. Aan het eind van de middag wordt de uitspraak verwacht van de politierechter. Van de groep activisten komen er 55 uit het buitenland, zij worden bijgestaan door tolken.

De actievoerders hadden de betoging in Boxtel goed voorbereid, zei de officier van justitie. De actie had volgens haar veel impact op de maatschappij, de varkenshouder en zijn personeel. Ook heeft de actie veel stress veroorzaakt bij de varkens, zei de officier.

Ze wilde geen boete eisen, omdat anderen die dan voor de activisten zouden kunnen betalen. Een werkstraf was voor haar ook geen optie, omdat dat met zoveel actievoerders uit het buitenland lastig te organiseren is.

Aparte ingang

Op de publieke tribune zitten tientallen boeren om de varkenshouder te steunen. Sympathisanten van de dierenactivisten zijn in een andere zaal geplaatst. Boeren en actievoerders gingen via een aparte ingang naar binnen. Omdat iedereen moest worden gecontroleerd, begon de zaak bijna twee uur later dan gepland.

Bekijk hier enkele reacties van boeren en sympathisanten van de dierenactivisten, voorafgaand aan de zaak:

'Als de rechter de dierenactivisten gelijk geeft, vrees ik het ergste'

De boerderij in Boxtel werd op 13 mei urenlang bezet door ruim honderd leden van Meat the Victims, om aandacht te vragen voor dierenleed. Eerder bezette de internationale actiegroep al boerderijen in onder meer Australië en Canada.

De actie in Boxtel veroorzaakte woedende reacties van boeren. Tientallen van hen kwamen naar de varkensstal voor een tegenprotest. Daarbij gooiden ze een aantal auto's van dierenactivisten omver.

De actievoerders zeiden in de rechtszaal dat ze op de dag van het protest "onder valse voorwendselen" in een bus zijn afgevoerd. Ze dachten dat ze vanwege het tegenprotest van de boeren naar een veilige plek zouden worden gebracht, maar dat bleek het politiebureau van Eindhoven te zijn. Daar werden ze gearresteerd.

Een woordvoerder van Meat the Victims noemde de keuze voor de stal in Boxtel op de dag zelf "totaal willekeurig". "Je kijkt op Google Maps en kiest een boerderij", zei hij toen. "Daarna kijk je of je er makkelijk naar binnen kunt, dat de deuren niet op slot zitten bijvoorbeeld. We hebben deze boerderij niet gekozen omdat het er bijvoorbeeld slechter aan toe zou gaan dan bij andere boerderijen."

De bezetting in Boxtel was voor boeren aanleiding om de Farmers Defence Force op te richten, de organisatie achter de grote boerenprotesten van afgelopen maand.

Mogelijk nieuwe actie

Afgelopen week kreeg de zuidelijke boerenorganisatie ZLTO een telefoontje van de politie dat er vandaag mogelijk weer een actie van dierenactivisten op stapel staat. Boeren kregen het advies alert te zijn en het activisten lastig te maken, bijvoorbeeld door hun stal op slot te doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl