Democraat Andy Beshear eist de overwinning op bij de gouverneursverkiezingen in Kentucky
NOS Nieuws

Democraten veroveren Virginia en ook Kentucky ligt binnen handbereik

In de Amerikaanse staat Virginia zijn de Republikeinen hun meerderheid verloren in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Na de tussentijdse verkiezingen gaat de meerderheid van de zetels in het staatsparlement naar de Democraten.

Virginia is een swingstate bij de presidentsverkiezingen van volgend jaar, een staat die zowel naar de Democraten als naar de Republikeinen kan gaan.

Ook in Kentucky, de staat die Donald Trump in 2016 nog met een verschil van 30 procentpunten won, lijken de Democraten een belangrijke overwinning te kunnen vieren. Gouverneurskandidaat Andy Beshear staat met alle stemmen geteld zo'n 5000 stemmen voor op de huidige gouverneur Matt Bevin.

Maar de Republikein geeft zijn nederlaag nog niet toe, ook met een beroep op niet nader genoemde onregelmatigheden. Andere Republikeinse kandidaten in de staat wonnen hun race wel.

Voorsteden van kleur veranderd

Winst van de Democraten in juist deze staten is opvallend, zegt correspondent Marieke de Vries. "Dit zijn rode staten van origine, de kleur van de Republikeinen. De Democraten hebben nu dus in Virginia zowel de Senaat als het Huis, en ze hadden al de gouverneur. Het is voor het eerst in een generatie, in bijna 30 jaar, dat ze alle touwtjes in handen hebben."

De mensen die eerst voor president Trump kozen, lijken de doorslag te hebben gegeven. "Wat je ziet, is dat de voorsteden, die in 2016 nog kozen voor Trump, nu weer naar de Democraten zijn gegaan."

De partij is waarschijnlijk wel aan het denken gezet.

Marieke de Vries, correspondent VS

In Virginia had president Trump zich niet gemengd in de verkiezingsstrijd. Anders was dat in Kentucky, waar hij aan de vooravond van de verkiezingen nog op het podium klom om kiezers op te roepen om Republikein Bevin te steunen. "Als jullie verliezen, zullen ze zeggen dat Trump het grootste verlies in de wereldgeschiedenis leed. Dat kunnen jullie me niet aandoen", zei hij tegen zijn achterban.

Het mocht niet baten. De Vries: "De Republikeinen zien dus dat het niet per se goed is als Trump zich achter je schaart. De partij is waarschijnlijk wel aan het denken gezet."

"Deze uitslagen zeggen natuurlijk nog niets over een mogelijke uitslag bij de presidentsverkiezingen volgend jaar", zegt De Vries. "Maar de Democraten putten wel hoop uit overwinningen in Kentucky en Virginia. Met name dat ze de voorsteden die ze drie jaar geleden nog aan Trump verloren nu weer hebben heroverd, kan een teken aan de wand zijn voor de Republikeinen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl