Een van de auto's die werd aangevallen EPA

In het noorden van Mexico zijn negen leden van een Amerikaanse mormonenfamilie vermoord. Volgens lokale media gaat het mogelijk om een vergissing van een Mexicaans drugskartel en waren anderen het eigenlijke doelwit.

Schutters hebben zes kinderen en drie vrouwen van de familie LeBaron gedood, bevestigde de Mexicaanse minister van Openbare Veiligheid, Alfonso Durazo. De familie trok tientallen jaren geleden naar het noorden van Mexico en vestigde zich daar in de bergen.

Ze zouden onderweg zijn geweest naar een bruiloft toen hun auto's in een hinderlaag werden gelokt. Op een onverharde weg op de grens tussen de staten Chihuahua en Sonora werden ze doorzeefd met kogels. Op sociale media gaat een video rond van het uitgebrande wrak van een van de auto's. "Het was een bloedbad waarbij sommigen levend verbrandden", zegt Julian LeBaron, een familielid.

Een familielid filmde de uitgebrande auto. Een mannenstem onder het filmpje heeft het over "zijn vier kleinkinderen die verbrand zijn en doodgeschoten":

Uitgebrande auto

In een serie tweets bevestigde de Amerikaanse president Trump dat de familie "verstrikt raakte in een gevecht tussen twee wrede drugskartels die op elkaar schoten".

"Het is nu tijd voor Mexico, met de hulp van de Verenigde Staten, om een oorlog te beginnen tegen de drugskartels en ze definitief van de aardbodem te vegen", schrijft hij.

Voor Amerikaanse hulp is slechts een telefoontje van de Mexicaanse president nodig, zegt Trump; de troepen zouden klaar staan. "De drugskartels zijn zo groot en machtig dat je soms een leger nodig hebt om een leger te verslaan."

De Mexicaanse president López Obrador liet vanmorgen al weten dat 'een oorlog het slechtst mogelijke middel is'. Hij omarmt een hugs, not bullets-strategie. "We hebben de oorlog al eens verklaard aan kartels en dat werkte niet", zei Obrador verwijzend naar maatregelen van eerdere regeringen. "Dat is geen optie."

Obrador bevestigde vanmiddag wel dat hij met zijn Amerikaanse collega zal spreken over wat voor soort samenwerking er dan wel mogelijk is tussen de landen.

STER reclame