Aleksander Vinokoerov (r) en Aleksander Kolobnev tijdens de finale van Luik-Bastenaken-Luik in 2010 EPA

De oud-wielrenners Aleksander Vinokoerov en Aleksander Kolobnev worden niet langer verdacht van corruptie tijdens Luik-Bastenaken-Luik in 2010. De rechtbank in Luik heeft de Kazach en de Rus vrijgesproken vanwege een gebrek aan bewijs.

Vinokoerov werd ervan verdacht zijn collega in de finale van de heuvelklassieker te hebben omgekocht om de koers voor de tweede keer in zijn loopbaan te kunnen winnen.

Dat laatste lukte in ieder geval: Vinokoerov reed samen met Kolobnev naar de finish. In de laatste kilometer reed de Kazach weg uit het wiel van de Rus, die na een paar honderd meter spartelen genoegen moest nemen met de tweede plaats.

2010: Vinokoerov verslaat Kolobnev in Luik-Bastenaken-Luik

150.000 euro

De aanklagers beschikten over e-mailverkeer tussen beide renners, en over bankafschriften waaruit zou blijken dat Vinokoerov in 2010 een bedrag van in totaal 150.000 euro heeft overgemaakt van zijn Monegaskische bankrekening naar een Zwitserse bank, waar Kolobnev een rekening had.

Het Openbaar Ministerie van België eiste in september nog een celstraf van zes maanden en een geldstraf tegen de twee renners.

De rechter oordeelt nu dat op basis van de e-mails en bankafschriften niet kan worden geconcludeerd dat er sprake is van omkoping.

Vinokoerov, inmiddels teambaas van wielerploeg Astana, en Kolobnev hebben altijd ontkend dat er sprake was van omkoping. De Kazach, die in 2008 een dopingschorsing uitzat en in 2012 de olympische wegtitel veroverde, verklaarde eerder dat een financieel directeur van Astana zijn mailadres gehackt zou hebben. Uit de televisiebeelden is ook niet af te leiden dat er zich onoorbare zaken hebben voorgedaan.

STER reclame