NOS Nieuws

Internationaal onderzoek: Rotterdammers spreken het beste Engels

Van alle steden ter wereld zijn Rotterdammers het beste in Engels als vreemde taal. Dat blijkt uit de EF English Proficiency Index, een jaarlijkse meting van Engelse taalvaardigheid wereldwijd.

Voor de meting namen 2,3 miljoen volwassenen deel aan een taaltoets. EF onderzocht de taalvaardigheid in honderd landen en in meer dan vierhonderd steden en regio's. Van alle landen waar Engels niet de moedertaal Engels is, scoort Nederland het hoogst. Ons land staat al sinds 2011 in de top drie. Ook Zweden en Denemarken staan altijd hoog in de lijst.

Binnen Nederland scoort niet alleen Rotterdam hoog met 71,68 op een schaal van 1 tot 100. Amsterdam volgt op korte afstand met 71,35, en daarachter staat Den Haag met 71,27. Daaronder volgen Stockholm (69,24) en Kopenhagen (68,52).

Onderaan

Als provincie scoort Zuid-Holland in Nederland het best, en Drenthe het slechtst, maar met 68,08 nog steeds heel hoog in vergelijking met sommige andere landen en regio's in de wereld. Italië scoort gemiddeld met 55,31. Onderaan de lijst bungelt Libië (40,87).

Onderwijsinstituut EF geeft ook een verklaring voor de Rotterdamse topscore, meldt RTV Rijnmond. "Schepen van over de hele wereld die al eeuwenlang een bezoek brengen aan de Maasstad, grote internationale bedrijven en de internationale studies aan de Erasmus Universiteit zorgen voor een prima Engelse taalvaardigheid", aldus EF.

Ook het feit dat in Nederland vroeg wordt begonnen met Engels onderwijs draagt bij aan de hoge Engelse taalvaardigheid in Nederland, concluderen de onderzoekers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl