ANP
NOS NieuwsAangepast

Brand in kerk snijdt Hoogmade door de ziel, 'Kerstmis ergens anders vieren'

Door de grote brand die in de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk woedde is de torenspits, een kleinere toren en een aanzienlijk deel van het schip verwoest. Mogelijk moet het kerkgebouw gesloopt worden. Op korte termijn wordt onderzocht of de kerktoren behouden kan blijven.

"Dit snijdt door je ziel", zegt Henk Hoek. Hij is bestuurslid van de Franciscusparochie, waar de kerk in Hoogmade onder valt. De kerk telt zo'n 850 parochianen. "Het is een heel katholiek dorp. Bijna alle inwoners komen in de kerk. Het is heel verdrietig dat hun kerk nu onherstelbaar beschadigd is."

Voormalig langebaanschaatser Mark Tuitert woont met zijn gezin in Hoogmade. Hij is erg geschrokken van de brand in de dorpskerk. "We moesten onze kinderen opeens van school halen, want het schoolgebouw staat vlak naast de kerk. We wonen er zelf ook maar 300 meter vandaan."

Tuitert noemt het "echt een klap" voor Hoogmade. "De kerk is zo'n verbindende factor in dit kleine dorp. Mijn vrouw en ik zijn er getrouwd, onze kinderen zijn er gedoopt en mijn dochter heeft er onlangs nog de heilige communie gedaan. Eigenlijk komt iedereen er regelmatig, ook voor schoolvoorstellingen en activiteiten die de verenigingen in het dorp organiseren."

'Geen achterstallig onderhoud'

De Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk is geen monument. Volgens Hoek worden er ook geen bijzondere kerkschatten bewaard, al zijn er in de kerk wel gouden kruizen, beelden en een orgel aanwezig. Of er iets van het interieur te redden is, weet hij niet. "Wat we van buitenaf denken te zien, is dat het altaar nog overeind staat. We zullen moeten afwachten of dat klopt."

De brand is ontstaan tijdens het afbranden van verf. Er was regulier schilderonderhoud gaande aan de kerk. "Het schilderwerk was aan de beurt. Er was geen achterstallig onderhoud en er was ook geen renovatie bezig. Deze kerk is met behulp van vrijwilligers altijd heel goed onderhouden. Dat maakt het zo triest: dat al hun werk nu in een paar uur in vlammen opgaat."

De torenspits is even na 15.30 uur ingestort. Volgens de brandweer zijn daarbij geen omliggende woningen geraakt.

Het moment dat de torenspits omvalt:

Torenspits kerk Hoogmade stort in door brand

In Hoogmade is de hoop dat de rest van de toren blijft staan, totdat de kerk gesloopt kan worden.

Hoek: "we maken ons daar wel zorgen over. De Kerkstraat is een smalle straat, waar alles dicht op elkaar gebouwd is. We moeten er maar even niet aan denken wat er gebeurt als de toren omvalt."

NOS/Stijn Postmus
De locatie van de kerk in Hoogmade, ten opzichte van andere bebouwing

Burgemeester Marina van der Velde was vanmiddag al snel aanwezig in Hoogmade. Ook zij ziet de impact van de brand op de gemeenschap. "Wij leven mee met de bewoners en met alle organisaties in en om Hoogmade, voor wie de kerk een belangrijke plek in het dorp is om samen te komen."

Hoek en de andere leden van het parochiebestuur komen zo snel mogelijk bij elkaar om te overleggen hoe het na de brand verder moet, zeker nu het over een paar weken Kerstmis is.

"We zullen de parochianen moeten meedelen dat de kerstviering dit jaar niet in de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk kan plaatsvinden. Het is verdrietig voor de mensen in Hoogmade, maar we zullen moeten uitwijken naar een andere rooms-katholieke kerk in de omgeving."

Vanavond was er een bijeenkomst in het dorp. De pastoor was aangedaan:

Pastoor aangedaan door kerkbrand: 'Hier liggen zo veel herinneringen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl