ANP
NOS NieuwsAangepast

Torenspits in Hoogmade ingestort bij grote kerkbrand

In de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk in Hoogmade, bij Leiden, heeft brand gewoed. De brand brak rond 12.30 uur uit, en drie uur later stortte de torenspits in. Volgens de brandweer zijn daarbij geen andere gebouwen geraakt.

Bekijk hier de beelden van het moment van instorten:

Torenspits kerk Hoogmade stort in door brand

Wat er nu nog overeind staat, is instabiel. De brandweer gaat op korte termijn onderzoeken of de kerktoren behouden kan worden. Zo niet, dan moeten de restanten van de kerk gesloopt worden.

Dit waren de eerste beelden uit Hoogmade:

Grote brand in kerk in Hoogmade

Bij de rooms-katholieke kerk waren werkzaamheden aan de gang. De brand is ontstaan tijdens het afbranden van verf.

Door de brand kwam veel rook vrij. De omgeving van de kerk werd vrijgemaakt en enkele woningen en een school werden ontruimd. De brandweer riep mensen op niet naar de kerk te komen en afstand te nemen.

In Hoogmade en omgeving is vroeg in de middag ook een NL Alert verstuurd, waarin stond dat ramen en deuren gesloten moesten blijven. Het drone-team van de brandweer Hollands Midden bracht de brand van bovenaf in beeld. Aan het begin van de avond werd ook een NL Alert verzonden, waarin staat dat er geen gevaar meer is door de rook.

'Rooms-katholiek dorp'

Hoogmade is onderdeel van gemeente Kaag en Braassem en heeft ongeveer 1400 inwoners. De Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk staat sinds 1877 in het dorp. In de zomer van 1929 stortte een groot deel van de kerk in door problemen met de fundering en heipalen; alleen de grote toren bleef overeind staan. Vervolgens werd daar opnieuw een kerk omheen gebouwd.

Enkele omwonenden van de kerk en de kinderen van de geëvacueerde school werden opgevangen in restaurant De Kromme Does. Volgens de eigenaresse van het restaurant, Sandra Sierat, heeft de brand een grote impact. "Het is heel ingrijpend voor de hele gemeenschap. De kerk is heel belangrijk voor iedereen, het is een rooms-katholiek dorp."

De pastoor keek toe hoe zijn kerk afbrandde:

Pastoor aangedaan door kerkbrand: 'Hier liggen zo veel herinneringen'

Burgemeester Marina van der Velde-Menting kwam meteen naar Hoogmade toe. "De kerk is een belangrijk onderdeel van onze samenleving, en zeker in een kleine kern als Hoogmade", zegt ze tegen de NOS. "Wij leven dan ook mee met de bewoners en met alle organisaties in en om Hoogmade, voor wie de kerk een belangrijke plek in het dorp is om samen te komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl