NOS SportAangepast

Madiea G. krijgt 8,5 jaar celstraf: 'Ze dacht dat ze doping smokkelde, geen drugs'

De 27-jarige Nederlandse atlete Madiea G. heeft van de rechtbank in het Duitse Kleef een gevangenisstraf van 8,5 jaar gekregen voor het smokkelen van drugs. Haar advocaat had even daarvoor aangegeven in beroep te gaan als de straf zwaarder was dan de eis van 7,5 jaar.

Direct na de uitspraak barstte G. in huilen uit en legde ze haar handen wanhopig op haar hoofd.

Op 18 juni werd G. bij een routinecontrole iets over de Duitse grens opgepakt op de A3 bij Elten met ruim 50 kilo drugs (ruim 50 kg xtc en iets minder dan 2 kg crystal meth) in haar auto. De straatwaarde zou 1,5 miljoen euro zijn geweest. Ze had ook nog eens 12.000 euro cash bij zich.

Geen drugs, maar doping

Norman Werner, de advocaat van G., verklaarde vandaag dat zijn cliënt niet wist dat ze harddrugs bij zich had: "Anders had ze het nooit gedaan." G. dacht dat ze doping bij zich had.

G., die zelf niks zei tijdens de rechtszaak, voelde zich zwaar onder druk gezet door "duistere figuren" met contacten in de Nederlandse atletiek- en wielrensport.

Atlete Madiea G. wordt geboeid Duitse rechtszaal binnengebracht

G. haalde de smokkelwaar op bij een Amsterdams café. Het was professioneel verpakt en daarom kon ze naar eigen zeggen niet zien dat het drugs was. Ze zou de 'doping' naar een dopingarts in Duitsland rijden, waar zij en andere atleten dat toegediend zouden krijgen.

De rechter geloofde daar niets van: 'Ze moet geweten hebben dat het drugs waren'.

Doping richting WK

G., een voormalig Nederlands kampioene op de 100 en 400 meter, vond dat haar atletiekloopbaan niet lekker liep en wilde zich - volgens haar advocaat - daarom tot doping wenden richting de WK in Doha. G. wilde niet zeggen om wat voor soort doping het ging. Ze is bang dat haar ex en de twee kinderen van haar ex dan gevaar lopen.

G. maakte deel uit van de Nederlandse estafetteploeg op de 4x400 meter. Ze nam deel aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016. Dit jaar plaatste ze zich voor de WK, die eind september werden gehouden. Daar ontbrak ze echter als gevolg van haar aanhouding.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl