Zesvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton op de schouders EPA

Lewis Hamilton heeft zijn zesde wereldtitel binnen. De Mercedes-coureur is bezig alle records in de Formule 1 te verpulveren. Wordt de 34-jarige Brit de grootste aller tijden? Drie vragen voor Formule 1-insiders David Coulthard, Toto Wolff en Juan Pablo Montoya.

Gaat Hamilton de zeven titels van Michael Schumacher evenaren of zelfs overtreffen?

David Coulthard: "Lewis is een winningmachine. Hij heeft al meer poleposities dan Schumacher. Ik weet zeker dat hij diens zeven titels kan evenaren, maar onderschat niet hoe moeilijk dat is. Sebastian Vettel won er vier op rij, maar staat al jaren droog. Ach, zelfs als het niet lukt zeven of zelfs acht titels te winnen hoort Hamilton bij de allergrootsten."

Toto Wolff: "Dat kan alleen als wij hem een auto geven waarmee hij zijn talent kan showen. Met een slechte auto is zelfs Hamilton kansloos. De concurrenten komen dichterbij, maar hij verheugt zich op gevechten met de Ferrari's en Max Verstappen."

"Records kunnen een doel zijn, maar er is meer. Hoe hoog leg je de lat en wat heb je ervoor over? Wil je een record breken of wil je elke dag een betere coureur en een beter mens worden? Misschien is groeien wel belangrijker."

Juan Pablo Montoya: "Lewis heeft de wind mee en Mercedes is top. De resultaten zijn waanzinnig. Hij maakt bijna geen fouten en is door zijn ervaring moeilijk te verslaan. Ik denk wel dat 2020 moeilijker wordt. Ferrari is nu echt een bedreiging en Verstappen ook."

"Ik weet dat Lewis zegt dat hij zich verheugt op meer strijd, maar dat is makkelijk praten als je al jaren domineert. Ik ben benieuwd wat er gebeurt als hij de eerste races verliest. Hamilton heeft ook veel mazzel gehad in zijn carrière. Hij koos steeds op het goede moment voor het goede team."

Mercedes-teambaas Toto Wolff en Lewis Hamilton AFP

Hamilton won in Mexico, maar was na de zomer niet meer zo ongenaakbaar als daarvoor. Hoe komt dat?

Wolff: "Het is ondoenlijk steeds honderd procent gemotiveerd en scherp te blijven. Elk mens heeft soms iets minder energie, maar ik geloof niet dat Hamilton echt is weggezakt. Ferrari is opgekrabbeld en wint races. Ook Verstappen ligt op de loer. Logisch dat we daardoor iets minder scoren. Dat ligt niet aan Lewis. Wij hebben hem na de zomer een auto gegeven die niet goed genoeg was."

Coulthard: "Ik weet dat sommigen beweren dat Hamilton dit jaar minder indrukwekkend rijdt. Dat is onzin. Hij heeft acht van de eerste twaalf races gewonnen. Het geeft ook een vertekend beeld. Als je een periode extreem veel wint, valt een dipje daarna extra op."

Montoya: "Een vormcrisis? Nee, dat is scorebordjournalistiek. Resultaten zijn nooit het hele plaatje. Soms win je onterecht, soms word je vierde terwijl je de beste bent. Achter de schermen gebeuren allemaal dingen die wij niet weten."

"In Mexico dacht Mercedes dat het een kansloze missie zou worden. Vervolgens won Lewis doodleuk de race. Hamilton is juist zo goed omdat hij ook presteert als het tegenzit."

Lewis Hamilton spuit champagne over David Coulthard (r) AFP

Het gerucht dat Hamilton zijn carrière wil beëindigen bij Ferrari steekt voortdurend de kop op. Ziet u dat gebeuren?

Wolff: "Die verhalen zijn opgeblazen. Het is heel simpel: elke coureur wil rijden bij het beste team. In 2021 gaat het reglement op de schop. Niemand weet welke renstal dan als beste uit de startblokken komt. Als Hamilton naar Ferrari wil, so be it. Als een coureur valt voor de verleiding doe je daar niks aan."

Coulthard: "Juan-Manuel Fangio won zijn vijf kampioenschappen met Alfa Romeo, Mercedes, Ferrari en Maserati. Maar de wereld is veranderd. Hamilton is vergroeid met Mercedes. De ene coureur is loyaler dan de ander, maar ik zie Lewis niet vertrekken."

"Ja, als Mercedes stopt met Formule 1, dan is Ferrari een optie. Maar dan nog moet Hamilton er op dat moment van overtuigd zijn dat Ferrari tegen die tijd de beste renstal is. Het draait in de F1 niet om romantiek, maar om winstkansen."

"Het is ook gevaarlijk. Ik heb nooit begrepen waarom Schumacher na zijn Ferrari-successen nog naar Mercedes verkaste. Hij hoort bij het Ferrari-erfgoed. Ik ben nog steeds verbaasd over die move."

Montoya: "Ferrari is als een onweerstaanbaar mooie vrouw. Maar als je bij Mercedes kampioenschappen pakt, ga je niet weg. Ik denk dat het meer de vraag is hoelang Lewis nog wil doorgaan."

STER reclame