NOS Nieuws

Brieven, kaarten en pakketjes versturen wordt duurder

Post versturen wordt weer duurder. De postzegel voor een brief of kaart kost vanaf 1 januari 0,91 euro, vier cent meer dan nu. Voor brieven naar het buitenland kost de basiszegel 1,50 euro, een stuiver meer. Voor hele grote enveloppen, groter dan 23 x 32 cm, en brieven zwaarder dan 350 gram komt een apart tarief van 4,40 euro. De digitale postzegel of postzegelcode wordt 0,08 euro duurder en kost voortaan net zoveel als een gewone postzegel.

De tarieven voor een pakket gaan ook omhoog. Dat is voor het eerst in vijf jaar. Een pakketje kost voortaan 7,25 euro in plaats van 6,95 euro. Reden voor de verhoging zijn de gestegen kosten.

De prijsstijgingen vallen ruim onder het maximum van 14,6 procent die de Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft vastgesteld. PostNL noemt de prijsstijging "gematigd en in lijn met de afgelopen jaren".

Fusie

PostNL kampt al jaren met een terugloop in de geadresseerde postmarkt. Kwartaal na kwartaal daalt het volume op jaarbasis met 10 procent. Bij pakketten stijgt het volume juist met soortgelijke percentages, zo blijkt uit de vandaag gepubliceerde kwartaalcijfers van het post- en pakjesbedrijf.

Met hogere postzegelprijzen en kostenbesparingen probeert PostNL de daling van de gewone post te compenseren. De fusie met concurrent postbedrijf Sandd is ook bedoeld om de druk op de postbezorging op te vangen. De integratie van de twee postbedrijven moet in de eerste helft van 2020 zijn afgerond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl