Wijnboer Adam Dijkstra van Wijnhoeve Colonjes in Groesbeek
NOS Nieuws

Te koud, te warm en te nat: Nederlandse wijnproductie daalt 20 procent

De Nederlandse wijnproductie dreigt dit jaar fors achter te blijven bij het recordjaar 2018. Uit cijfers van de sector blijkt dat in dat topjaar 1,25 miljoen flessen Nederlandse wijn werden geproduceerd, dit jaar worden dat er waarschijnlijk niet meer dan 1 miljoen.

Het voorjaar van 2019 was te koud, de zomer was te heet en september en oktober waren juist weer te nat. Kortom, het was altijd wel wat.

Bekijk hier hoe Adam Dijkstra, wijnboer in Groesbeek, tegen het afgelopen jaar aankijkt:

'Een slecht wijnjaar wil nog niet zeggen: een slechte wijn'

Maar wijnboeren lijken er niet echt wakker van te liggen. Peter van Houtert, voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren: "De productie daalt, dat klopt. Maar na een extreem goede oogst in 2018 gaan we nu terug naar een gemiddelde oogst. Niet dramatisch."

Ook Adam Dijkstra reageert nuchter: "Al heb ik wel collega's gesproken die de opbrengst nu met 50 procent zien dalen. Als je in het voorjaar vol bent getroffen door nachtvorst, dan heb je echt gewoon pech. Dan is het een verloren jaar."

Overigens drinken mensen relatief weinig Nederlandse wijn. "Van alle wijn die we in ons land consumeren, is slechts 1 procent van eigen bodem", zegt Dijkstra. "We zijn maar een klein landje hè, als het gaat om wijnproductie."

Wereldwijd daling

Ook wereldwijd valt de wijnproductie terug, blijkt uit cijfers van de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV).

Zo hadden Frankrijk, Italië en Spanje - de drie grootste wijn producerende landen ter wereld - te maken met ongunstig voorjaarsweer. Ook Argentinië en Chili scoorden slechter. In een eerste schatting voorspelt de OIV dit jaar een productie van 263 miljoen hectoliter. Dat is een daling van 10 procent ten opzichte van 2018.

Wijnliefhebbers hoeven overigens niet in paniek te raken. Wereldwijd wordt al jaren meer wijn geproduceerd dan er gedronken wordt. We hebben een soort wijnplas. Dijkstra: "Volgens mij zijn er miljoenen liters te veel."

Wat betekent een en ander voor de prijs? Bert Horstkamp, wijnkoper bij Heisterkamp Wijnkopers, ziet al een heel kleine verhoging in de zogeheten nouveau-wijnen. Dit zijn wijnen die in november worden gebotteld. "Over het algemeen, als de oogst heel klein is en dus schaarste optreedt, kunnen de prijzen wel omhooggaan. Dat is nog niet bekend, maar er kan zeker een kleine verhoging plaatsvinden."

Simon Crone, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Wijnproducenten, denkt juist dat de prijs van Nederlandse wijn niet omhooggaat: "En met zo'n superoogst als vorig jaar kunnen de boeren de tegenvallende oogst van dit jaar wel hebben", is zijn inschatting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl