NOS Voetbal

Advocaat tevreden met start: 'Waren gretig, maar daardoor ook fouten'

Advocaat: 'Feyenoord was gretig, maar daardoor kwamen er fouten'

"Het begin is er en het is nog eens lekker ook", blikte Dick Advocaat terug na zijn zoveelste terugkeer in de eredivisie. De 72-jarige oefenmeester boekte in zijn eerste wedstrijd als hoofdtrainer van Feyenoord gelijk een 3-0 zege op bezoek bij VVV.

Ondanks de mooie zege zag Advocaat nog genoeg verbeterpunten. "Het is een goede uitslag, maar wij lieten ons op bepaalde momenten toch naar achteren dwingen terwijl ik juist naar voren wil verdedigen. Ook hadden we momenten dat we veel balverlies hadden. Iedereen was hartstikke gretig en dan maak je weleens fouten."

Wijzigingen

Vergeleken met de formatie waarmee zijn voorganger Jaap Stam veelal aantrad, had Advocaat direct enige wijzigingen doorgevoerd. Zo had verdediger Jan-Arie van der Heijden voor het eerst sinds lange tijd weer een basisplaats. "Ik moet hem een compliment geven. Hij heeft drie maanden niet gespeeld dus ik ben zeker niet ontevreden over zijn optreden", aldus Advocaat.

Dick Advocaat

Van der Heijden zelf was blij met zijn uitverkiezing. "Op de eerste training van Advocaat kreeg ik gelijk een hesje bij de partij die we gingen spelen, samen met de jongens die vaak in de basis staan. Natuurlijk ben je dan blij."

"De afgelopen periode was niet de leukste uit mijn carrière", erkende Van der Heijden. "Ik ben altijd hard blijven trainen, maar er is veel gebeurd en ook wel wat uit z'n verband getrokken. Het kostte mij veel energie, maar ik heb er ook energie uit gehaald."

Een andere opvallende ingreep van Advocaat betrof het toebedelen van de aanvoerdersband. Waar Eric Botteghin onder Stam als captain het veld betrad, ziet Advocaat in aanvaller Steven Berghuis de leider van de Rotterdamse formatie. "Steven is een goede speler en hij pakte het goed op", verklaarde Advocaat zijn keuze. "Dit is wel een speler waar mensen voor naar het stadion komen en ik ben blij dat hij nog voor Feyenoord speelt."

Berghuis toonde zich vooral trots. "Het is een grote eer om aanvoerder te zijn van zo'n grote club. Het is een mooi gevoel."

De benoeming van Berghuis kwam op een bijzondere manier tot stand. "Eigenlijk zei Advocaat op de eerste training gelijk aanvoerder tegen mij. Toen moest ik lachen en zei ik: dat zijn toch altijd verdedigers en keepers? Een dag later kwam hij erop terug en vroeg hij hoe ik erin stond. Hij ziet voor mijn een belangrijke rol."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl