Mathieu van der Poel
NOS Wielrennen

Van der Poel begint rustig aan winterseizoen, maar 'wil wel meteen winnen'

  • Stefan van der Weijde

    redacteur

  • Stefan van der Weijde

    redacteur

Na zijn wereldtitel in het veldrijden, tal van successen op de mountainbike en indrukwekkende optredens op de weg, borg Mathieu van der Poel op 6 oktober dan eindelijk al zijn fietsen op. Vakantie. "Ik heb eens helemaal niets gedaan, ben gewoon thuis geweest."

Dat duurde een week.

"Half oktober heb ik de trainingen hervat", stelt de 24-jarige Nederlander, die nu alweer uitkijkt naar een nieuw seizoen. Een seizoen waarin hij, zondag in Ruddervoorde, traditiegetrouw in het veldrijden begint, maar waarin hij wel andere stippen aan de horizon heeft: Parijs-Roubaix en de Olympische Spelen in Tokio.

De jaren waarin Van der Poel dertig of veertig veldritten op zijn naam schreef, lijken voorbij. Hij rijdt niet meer elke cross die er is. "We kiezen met Mathieu voor een langzame opbouw richting het WK veldrijden", legt zijn ploegleider Christoph Roodhooft uit aan de NOS.

Europees kampioen mountainbike Mathieu van der Poel

Roodhooft: "In de winter is het WK (op 2 februari, red.) zijn enige en grootste doel. Hij gaat wel proberen andere crossen te winnen, maar het is de bedoeling dat we hem zo economisch mogelijk richting dat WK brengen."

'Economisch' is een relatief begrip als het om Van der Poel gaat. Want "ik kan niet anders naar een wedstrijd toeleven dan met de intentie om er te winnen", geeft hij toe.

Dus heeft zijn ploeg Corendon-Circus besloten hem minder wedstrijden te laten rijden. Waar Van der Poel normaal gesproken in deze tijd van het jaar al een tiental zeges achter zijn naam had geschreven, rijdt hij deze zondag pas zijn eerste veldrit. Het betekent automatisch dat er geen eindzege in de Superprestige of de wereldbeker meer inzit.

'Het moet ook leuk blijven'

"De klassementen hebben we al een beetje opgegeven, de DVV-Trofee uitgezonderd", zegt Roodhooft. "Dat zal de druk er een beetje afnemen bij hem. Want het moet ook leuk blijven. Als het altijd maar moeten, moeten, moeten is, is het ook niet vol te houden."

Ongenaakbare Van der Poel verovert tweede wereldtitel veldrijden

Last van druk heeft Van der Poel overigens niet, benadrukt Roodhooft gelijk. Maar de ploeg is overbelasting, of het nou fysiek of mentaal is, liever voor.

"Hij moet wel goed trainen deze winter, maar dat is vooral met het wegseizoen en de Spelen in het achterhoofd. De evolutie richting de weg zal komend seizoen een beetje verder ingezet worden. We hadden vooraf aan dit jaar gehoopt dat hij iets zou winnen. Maar hij heeft veel gewonnen. En hij heeft daarnaast ook nog eens veel net niet gewonnen."

Vlaanderen en Roubaix

In amper 31 koersdagen op de weg kwam Van der Poel tot 11 zeges en daar zaten grote wedstrijden als Dwars door Vlaanderen, de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race tussen. Welke wegraces hij in 2020 precies rijdt, moet nog worden vastgesteld, maar zijn hoofddoelen staan vast. Die zijn op 5 en 12 april, weet Roodhooft.

"De Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. De week waarin die klassiekers verreden worden is voor veel wegrenners de belangrijkste week in het voorjaar en dat is voor Mathieu niet anders."

Van der Poel grijpt op sensationele wijze de zege in Amstel Gold Race

Wanneer hij dan de mountainbike, waarop hij wil schitteren in Tokio, tevoorschijn haalt? "Direct na het wegseizoen. Dat zal in principe na de Amstel Gold Race zijn. We moeten het programma allemaal nog afwachten, maar in principe zal hij dan even rusten en is daarna in mei een eerste wereldbeker."

Waar Tokio al jaren de enige stip aan de horizon is, kijken Van der Poel en Corendon-Circus toch ook naar een evenement direct ná de Spelen: de Vuelta à Espana, die op 14 augustus start in Nederland. "Dat is een concreet doel van onze ploeg", stelt Roodhooft.

De Belgische formatie hoopt een wildcard te bemachtigen. Maar eerst moet er nog worden uitgebreid. "We willen een aantal renners erbij hebben. Die renners moeten een beetje de wind uit de zeilen wegnemen van Mathieu, zowel in het mountainbiken als het wegwielrennen."

Van der Poel verovert Europese titel mountainbike in Brno

Momenteel heeft Corendon-Circus 20 renners onder contract, maar dat aantal moet voor volgend jaar richting de 25. "Dat is de bedoeling. Of het allemaal rondkomt, is nog even afwachten", aldus Roodhooft.

Ondertussen begint Van der Poel dus rustig aan het nieuwe seizoen. Maar betekent dat ook dat hij zondag kalm in de rondte rijdt in Ruddervoorde? "Nee, ik wil er meteen winnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl