Dick Advocaat en Zeljko Petrovic op de bank bij FC Utrecht
NOS Voetbal

Oud-assistent Petrovic: 'Feyenoord krijgt met Advocaat een totaalpakketje'

"Hij neemt wel een enorm risico dat hij nu zonder mij aan de slag gaat, hè?", grapt Zeljko Petrovic, aan de telefoon in Langs de Lijn En Omstreken. "Hij gokt wel, hè?! Zo ken ik hem niet. Hij gokt nooit."

De 'hij' in kwestie is Dick Advocaat, sinds woensdag de hoofdtrainer van Feyenoord als opvolger van de twee dagen daarvoor opgestapte Jaap Stam. Bij drie eerdere klussen van Hagenaar Advocaat was Petrovic van de partij als zijn assistent: bij de nationale ploeg van Servië, bij het Engelse Sunderland en bij FC Utrecht.

De Montenegrijn begrijpt dan ook goed waarom het in nood verkerende Feyenoord z'n oog liet vallen op 'de oude' Advocaat. "Dat is simpel: hij hoort bij de beste trainers van Nederland. Ze kiezen hem niet omdat hij 72 jaar is, ze kiezen voor iemand die gewoon geweldig is. Je krijgt een totaalpakketje: de trainer, maar ook de mens, een geweldig persoon."

Als familie

Helemaal objectief is de oud-voetballer van onder meer RKC Waalwijk en PSV niet. "Wij zijn vrienden", bekent hij. "Huisvrienden. Het is een beetje overdreven misschien, maar voor mij voelt het als familie. Ik ken Dick heel goed."

Zeljko Petrovic van RKC in duel met PSV'er Arnold Bruggink in 2002

Dat kwam hem als assistent-trainer goed van pas. "Ik wist precies wanneer ik niets moest zeggen en ook óf ik wel iets zou moeten zeggen. Ik ken hem wel een beetje door en door."

Toch was Petrovic, die in het seizoen 2004/2005 als assistent van Ruud Gullit al eens werkzaam was bij Feyenoord, niet in beeld om met Advocaat mee te gaan naar Rotterdam-Zuid. "Nee, nee, nee. Ik ben niet bevriend met de trainer, maar met de mens."

Bovendien verdient John de Wolf, die samen met Cor Pot en Said Bakkati de oefenmeester gaat bijstaan, het meer om terug te komen bij Feyenoord dan hij, meent 'Petro'. "De Wolf heeft er jarenlang gespeeld, is aanvoerder geweest en heeft zo veel gedaan voor de club. Hij spreekt ook altijd lovend over Feyenoord, in ieder tv-programma. Zo iemand moet beloond worden."

Geen millimeter naar links of rechts

Advocaat brengt als trainer plezier en passie mee, maar zal in Rotterdam een van zijn andere voorname troeven op tafel moeten leggen: helderheid. "Dat is het", bevestigt Petrovic. "Duidelijk: zo gaan we het doen. En dus geen millimeter naar links of naar rechts."

Zeljko Petrovic in zijn Feyenoord-tijd in discussie met Andre Bahia

"Voor Dick is ook belangrijk dat hij weet en voelt dat de mensen om hem heen er voor hem zijn. Dat is het allerbelangrijkste. Laat het voor de rest maar aan Dick over. Hij is een geweldig mens voor de spelers. Prachtig hoe hij communiceert met de spelers, hoe hij met ze praat, hoe hard hij is, hoe hij knuffelt, alles. Daarom zeg ik: je krijgt een totaalpakketje."

Of dat voldoende is om Feyenoord, de huidige nummer twaalf van de eredivisie op achttien punten van koploper Ajax, weer op de rit te krijgen, zal moeten blijken. Eén ding is wél zeker: van een landstitel hoeven de fans zelfs niet eens te drómen. Maar eigenlijk is dat niets nieuws, weet Petrovic, ondanks zijn immer optimistische kijk op de zaken.

Play-offs haalbaar

"Ieder jaar wordt voor de competitie gezegd: Feyenoord moet voor het kampioenschap strijden. Nou, als je de geschiedenis bekijkt, zie je dat dat eens in de zoveel jaar gebeurt. Dat zou betekenen dat iedere trainer die niet kampioen is geworden, slecht is. Maar dat is natuurlijk niet zo. Er zijn daar wereldtrainers geweest, toptrainers, die het niet hebben gered."

"Feyenoord heeft een goed elftal en Advocaat gaat de club redden, honderd procent. Maar de mensen moeten niet denken dat hun ploeg nog tweede wordt. Europees voetbal via play-offs is wel haalbaar. En dat is dan ook een fantastische prestatie, vind ik. Sorry, Feyenoord, het is een prachtige club met geweldige supporters, maar tegen Ajax en PSV kunnen ze niet opboksen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl