Kira Toussaint heeft haar eigen record aangescherpt ANP

Kira Toussaint heeft tijdens de wereldbekerwedstrijden in het Russische Kazan haar eigen Nederlandse record op de 100 meter rugslag scherper gesteld. De Amstelveense tikte aan op 59,14.

Toussaint dook ruim anderhalf jaar geleden als eerste Nederlandse zwemster onder de minuut en verbeterde haar tijd sindsdien meerdere keren. Drie weken geleden in Berlijn deed ze dat voor het laatst.

Om in de buurt te komen van een wereldrecord, moet er overigens nog ruim anderhalve seconde van haar toptijd af worden geschaafd. Regan Smith klokte tijdens de WK zwemmen afgelopen zomer 57,57.

Toussaint zette haar recordtijd neer in de series van de wereldbekerwedstrijden, zaterdagmiddag. In de finale, later op de dag, kwam ze niet meer in de buurt van haar toptijd. Ze eindigde in de eindstrijd als vierde, in 59,65. De Australische Kaylee McKeown zegevierde in 59,25.

Kamminga net niet

Arno Kamminga, die vrijdag als eerste Nederlander onder de 59 seconden was gedoken op de 100 meter schoolslag (58,98), wist op de 50 meter net niet het goud te pakken.

Hij eindigde als derde, in 27,15, maar het verschil met de Japanse winnaar Yasuhiro Koseki (27,07) en de nummer twee Felipe Lima uit Brazilië (27,11) was miniem.

STER reclame