Siya Kolisi toont de Webb Ellis trofee Pro Shots

Voor de derde keer in de historie gaat de wereldtitel rugby naar Zuid-Afrika. In een stevige finale in Yokohama werd Engeland met 32-12 verpletterd.

De Engelsen kregen het niet voor elkaar om het sterke spel te spelen waarmee ze op indrukwekkende wijze de finale hadden bereikt, onder meer door uittredend kampioen Nieuw-Zeeland te verslaan.

Daarvoor ging er te veel mis bij Engeland, dat fouten maakte in de passing en in de scrum werd overpowerd door Zuid-Afrika.

Dat leverde de Springbokken de nodige penalty's op, waarmee Handre Pollard over het algemeen wel raad wist. Hij benutte zes van de acht pogingen.

Genadeklap

Pas halverwege de eerste helft meldde Engeland zich in het 22-metergebied van de tegenstander. Een minutenlange aanval kort daarna bracht ze heel dichtbij een try, maar de Zuid-Afrikaanse defensie bleef met kunst- en vliegwerk net aan overeind.

Door rake penalty's van Owen Farrell (vier uit vijf) bleef Engeland enige tijd qua score in de buurt van Zuid-Afrika, maar een kwartier voor het eindsignaal diende Makazole Mapimpi de genadeklap toe. Zijn try tilde de stand naar 23-12.

Cheslin Kolbe weet dat de titel binnen is AFP

In de slotfase maakten de Zuid-Afrikanen korte metten met de murw geslagen Engelsen. Door nog een try van Cheslin Kolbe en twee conversies van Pollard werd de zege klinkend voor Zuid-Afrika en de nederlaag beschamend voor Engeland.

Het is na eerdere titels in 1995 en 2007 de derde WK-winst voor Zuid-Afrika, dat het toernooi begonnen was met een nederlaag tegen Nieuw-Zeeland.

Aanvoerder Kolisi: 'Niet voor onszelf, maar voor het land'

24 jaar geleden stond Zuid-Afrika voor het eerst in de finale, na jarenlang isolement onder apartheid. Toen werd het land met de zegen van Nelson Mandela wereldkampioen. Sinds die tijd is er veel veranderd in deze sport. NOS-correspondent Bram Vermeulen maakte aan de vooravond van de WK-finale in Zuid-Afrika deze reportage.

Zuid-Afrika leeft toe naar rugbyfinale, 'Springbokken' zijn nu van iedereen

STER reclame