Premier Rutte op zijn persconferentie na de ministerraad
NOS Nieuws

Rutte over stikstofcrisis: het is alle hens aan dek

Premier Rutte noemt de stikstofcrisis een acuut probleem met gevolgen "voor ons allemaal". Daarom is het wat het kabinet betreft "alle hens aan dek". Er zijn voortdurend contacten tussen het kabinet, de provincies, het bedrijfsleven en juristen om oplossingen te verzinnen.

Wat de buurlanden doen gaat voor Nederland niet op, zegt de premier. Dat komt doordat Nederland een klein land is waar veel gebeurt, met soms tegengestelde belangen. "Daarnaast moet alles juridisch kloppen, want Nederland is een rechtsstaat."

Rutte begrijpt de acties op het Malieveld in Den Haag van de boeren en de bouw. Maar eenvoudige oplossingen zijn er niet, zegt hij. "Er zijn mensen die zeggen: 'Het is toch simpel op te lossen, pas gewoon je normen aan.' Dat is niet zo. Het gaat hier om iets echt ingewikkelds."

We leefden op de pof, dat is nu echt niet meer mogelijk.

Premier Rutte

Het gaat volgens de premier om een reëel probleem omdat er gewoon te veel stikstof en ammoniak worden uitgestoten. De wetgeving die bedacht was om die uitstoot kleiner te maken bleek te weinig effect te hebben en juridisch niet te kloppen. "We leefden op de pof", zegt Rutte. "Dat is nu echt niet meer mogelijk."

Hij zegt dat er al verschillende projecten weer op gang aan het komen zijn, als is vastgesteld dat zij niet leiden tot neerdaling van stikstof op natuurgebieden.

Het heeft weinig zin als ik als een soort Nero door een brandend paleis ga rennen.

Premier Rutte

Zoals bekend werkt het kabinet aan oplossingen voor de korte termijn die de woningbouw weer op gang moeten brengen. Rutte verwacht hierover volgende week een brief aan de Tweede Kamer te sturen.

Op de vraag of Rutte het nog wel ziet zitten met al die ingewikkelde dossiers zoals de stikstofcrisis, het klimaatprobleem en de giftige stoffen PFAS, antwoordt hij bevestigend. "Ja zeker. Ik denk dat het weinig zin heeft als ik als een soort Nero door een brandend paleis ga rennen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl