Sluiter: 'Op Facetime hebben Kiki en ik elkaar bedankt voor mooie tijd'

Tien maanden geleden straalde Raemon Sluiter nog bij het Sportgala als Coach van het Jaar, nu is hij door Kiki Bertens aan de kant gezet. "Ja, het kan snel gaan. Maar dat is inherent aan de job", laat de Rotterdammer weten.

Glimlachend, dat wel. "Ja, het moet geen begrafenis zijn. We hebben veel bereikt in de vier jaar dat we samen waren. Dingen waarvan we allebei dachten dat het niet zou komen. Ik sta hier ook met een goed gevoel en volledige tevredenheid over de keuze die zij gemaakt heeft."

Gesprek via Facetime

Sluiter en Bertens zetten na de US Open hun samenwerking tijdelijk stop en die breuk werd twee weken geleden definitief tijdens een Facetime-gesprek. "Kiki zat toen al in China. Het was een goed gesprek, waarin we elkaar bedankt hebben voor de mooie tijd. De houdbaarheidsdatum is op."

Een tijd die Sluiter vervult van trots: "Vierde van de wereld, winnen in Madrid, het hoogst haalbare na de grandslamtoernooien. Maar ook dit: in Brisbane dit jaar trok ze op een vol centrecourt een droog shirtje aan. Daar zat ze in haar sportbeha. Dat klinkt als iets kleins. Maar voor iemand die op haar dertiende, veertiende zei dat ze nooit in volle stadions zou spelen en die ook een aantal jaren echt veel problemen met haar gewicht heeft gehad, is dat voor mij in het klein een samenvatting van hoe Kiki gegroeid is. Van een tennisster die mij in het begin nooit wilde vertellen hoe zwaar ze was naar de topatlete die daar in Brisbane stond. "

Coachmomenten Bertens en Sluiter nooit saai: 'Neem een kauwgompje' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De beslissing om uit elkaar te gaan, liet Sluiter bewust bij Bertens liggen. "Ik wilde altijd dat ze zelf de regie in handen nam en haar eigen keuzes zou maken. Nou, dit is het ultieme bewijs dat ze daar niet meer bang voor is."

Na de US Open nam Elise Tamaëla de honneurs waar. Zij zal dat vanaf nu ook permanent blijven doen, samen met Remko de Rijke. Sluiter: "Het is een keuze op basis van gevoel. De afgelopen weken met Elise zijn Kiki uitermate goed bevallen. Het woord rust nam ze vaak in de mond. Niet dat het met mij onrustig was, hoor."

Wat gaat Sluiter nu doen?

Er is veel interesse vanuit de tenniswereld voor een nieuw coachavontuur van Sluiter, maar daar wil hij voorlopig niet aan denken. "Ik maak even pas op de plaats. Vier jaar lang 35 weken van huis zijn heeft er wel ingehakt. Maar daarna ligt alles open."

Veel interesse vanuit tenniswereld voor Sluiter: 'Even pas op de plaats'

Is zijn grote liefde Feyenoord niet iets voor Sluiter? Een andere oud-tennisser, Jan Siemerink, is teammanager bij Ajax. "Haha, volgens mij hebben ze een goede teammanager bij Feyenoord. Maar dat er nog wat moet gebeuren, is wel duidelijk."

STER reclame