NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Richard Branson gaat nu de diepte in

Miljardair Richard Branson, bekend van legio recordpogingen, heeft een nieuwe uitdaging gevonden: de bodem van de zee. Branson wil een bemande duikboot naar de diepste punten in de vijf oceanen krijgen.

De eerste duik moet later dit jaar al plaatsvinden. Bestuurder Chris Welsh zal de Marianentrog bij de Filipijnen bezoeken. Dit diepste punt op aarde is drie kilometer dieper van de Mount Everest hoog is. Het zal zo'n vijf uur duren om op de bodem te komen.

Zelf is Branson daarna van plan de 8,5 kilometer diepe Puerto Rico Trog te bezoeken. De overige drie troggen moeten in de loop van de komende twee jaar volgen.

Vleugels

"De mens heeft de oceanen nog helemaal niet onderzocht", stelt Branson. "We hebben 400 kilo aan maansteen, maar geen druppel van de bodem van de oceaan", voegde een medewerker van het project eraan toe.

Voor de diepzeeduiken is een speciale eenmansonderzeeër ontworpen die door zijn stompe vleugels wel wat weg heeft van een vliegtuig. Het vaartuig is ruim 5 meter lang, gemaakt van koolstofvezels en titanium en kan zonder hulp 24 uur onder water blijven. Prijskaartje: 17 miljoen dollar.

Vliegtuigongeluk

Het project was zes jaar geleden in gang gezet door een andere avontuurlijke miljardair en vriend van Branson, Steve Fossett. Die kwam echter in 2007 om bij een vliegtuigongeluk voordat de onderzeeër zeewaardig was.

Branson wil uiteindelijk ook groepsreizen aan gaan beiden naar de dieptes van de oceanen. Daarvoor moet een grotere duikboot worden ontworpen. Eerder al investeerde hij in een bedrijf dat korte ruimtevluchten mogelijk maakt.

STER reclame